Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu’nca düzenlenen, Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteklediği, Uluslararası Lale Devri’nde Osmanlı Devleti ve Damat İbrahim Paşa Sempozyumu 9-12 Kasım 2017 tarihleri arasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kongre Merkezi’nde 9 Kasım’da başlıyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nden yapılan açıklamada: Sempozyumda, Osmanlı Tarihi uzmanı yurt dışı ve yurt içinden yaklaşık 100’e yakın öğretim üyesinin katılımıyla Osmanlı Dönemi’nde Nevşehir, Osmanlı’da Lale Devri ve Damat İbrahim Paşa bütün yönleriyle ele alınacaktır. 85 bildirinin bulunduğu ve 22 oturumda gerçekleştirecek olan sempozyum hem Osmanlı Devleti’nin bu dönemi açısından hem de Nevşehir açısından oldukça kapsamlı bir etkinlik mahiyetinde olacaktır.

Osmanlı Tarihi üzerine çalışmalarıyla dünyaca kabul görmüş hocalardan Macaristan’dan Prof. Dr. Geza DAVİD, Makedonya Milli Tarih Enstitüsü’nden Prof. Dr. Dragi GYORGİEV, Bulgaristan’dan Prof. Dr. Orlin SABEV, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Feridun EMECEN, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdulkadir ÖZCAN, Denizli Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Ali ÜNAL, Hollanda’dan Doç. Dr. Mehmet TÜTÜNCÜ, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet İPŞİRLİ, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yılmaz KURT, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azmi ÖZCAN ve Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet İNBAŞI’nın da bulunduğu akademisyenler Nevşehir’de, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde bir araya gelerek bütün yönleriyle Nevşehir’in tarihin derinliğini tartışacaklardır.

Osmanlı Dönemi’nde Nevşehir, Osmanlı’da Lale Devri ve Damat İbrahim Paşa’nın ele alındığı sempozyum hem Osmanlı Devleti’nin bu dönemi açısından hem de Nevşehir açısından oldukça faydalı bir etkinlik mahiyetindedir. Sempozyum programı ve akabinde yapılacak sunumlar 9 Kasım Perşembe günü sabah saat 10:00’da başlayıp 10 Kasım Cuma günü saat 18:30’da değerlendirme oturumuyla sona erecektir.
Sempozyumda, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Devrinde Yaşanan Siyasî Gelişmeler (1718-1730), Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’e Yerleştirdiği Bikdik Aşireti, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Döneminde Gelen Yabancı Elçi Kabullerinin Maliyeti, Nevşehir Kazasında Damat İbrahim Paşa Vakfına Bağlı Çeşmeler ve Suyolları, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın Musiki Yönü ve Döneminde Osmanlı Musikisi, Lale Devri’nde İran, Türkistan ve Hindistan İle İlişkiler, Lale Devri’nin Sosyo-Politik Araka Planı ve Sona Erişine Yol Açan Faktörler, Damat İbrahim Paşa Zamanında Ürgüp ve Nevşehir Hazine-i Evrak Vesikaları, Lale Devri Şeyhülislamı Yenişehirli Abdullah Efendi ve Fetvaları, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın Rus Çarı I. Petro ve Rus Başvekili Kont Graf Golo vkin’e Yazdığı Mektuplar, Lale Devri, Bir Rönesans Mıdır? Avrupa ile Mukayesesi, III. Ahmet Dönemi’nde Pirevi (Hacı Bektaş Veli Tekkesi), III. Ahmed’in Nevşehir-i Dilara Kalesine Görevlendirdiği Mehterhâne ve Mehteran Üyeleri, Lale Devri’nde Türk-Alman Diplomatik İlişkileri, 1727 Tarihli Nevşehir Mufassal Tahrir Defteri, Lale Devrinde Fenerli Bir Tercüman, Lale Devrinde İktidar ve Muhalefet, Lale Devri Reisülküttabı Üçanbarlı Mehmet Efendi’nin Hayatı, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın Zevcesi Fatma Sultan’ın Muhallefat Defterlerinin Değerlendirilmesi ve Defter-i Kütüphane-i Damat İbrahim Paşa gibi daha birçok bilimsel çalışma sunulacaktır.

Şehrimize sadece bilimsel bir etkinlik olarak değil kongre turizmi açısından da büyük katkı sağlayacak olan sempozyum 11 Kasım Cumartesi günü ise tüm katılımcılara bölgemiz Kapadokya gezdirilerek tamamlanacaktır, denildi.