Misafirlikte olan ve evlerinin camını açık bırakan Uygar ailesi, evine geldiklerinde içeri giren yarasayla karşılaştılar.

Olayla ilgili konuşan Sadık Uygar, “Önceki akşam saat 21.00 sıraları evde kimse yokken tesadüfen Yarasanın balkondan içeriye girdiğini gören arkadaşım bana telefon açtı. Balkonun kapısından içeriye bir şey girdiğini söyledi. Bende olsa olsa serçe veya güvercindir, o kadar abartmayın deyip olayı geçiştirdim.

Saat 22.00 civarı eve geldik. Ben hala kuş olduğunu düşünerek kuşu tutup dışarı atmak için ayakkabılıktaki gazeteden küçük bir parça yırttım. Yavaşça mutfağın kapısını aralıyorum bu arada salona giren annem büyük bir çığlık atarak kapıyı üzerine çarptı ve dışarıya koştu. Kapıyı araladığımda salondaki televizyonun üzerinde bugüne kadar hiç görmediğim büyüklükte bir Yarasa duruyordu. Tam olarak ne yapacağımı bilemedim. Çünkü insanın hayatında evine bu büyüklükte bir Yarasa kaç defa girer ki? Sonra Yarasa odanın tavanında dolaşarak kendinsini duvarlara çarptı ve öldü.Çok üzüldük” diye konuştu.

Yarasayı bulan Sadık Hem ürkütücü hemde sevimli küçük yaratıklar şeklinde yorumladığı yarasayla birde fotoğraf çektirmeyi unutmadı.

İşte Yarasa hakkında bilmediklerimiz:

Küçük nalburunlu yarasa:
Küçük nalburunlu yarasa (Rhinolophus hipposideros), Türkiye’de de sıkça rastlanan bir böcek yarasası türü.
Nal şeklinde burnu vardır. Boyu ortalama 4 cm, kanat açıklığı 20 cm. ağırlık 3-10 gr. arasındadır. Sırt kısımları gri-kahverengi, karın kısımları daha açık.
Orta ve Güney Avrupa, Doğu Afrika, Güneydoğu Asya ve Türkiye’nin her yerinde görülürler.
Ağaç bulunan açık alanlar, parklarda yaşarlar. Şehir içinde de dolaşır. Kış barınakları mağara ve kovukların yanısıra bodrumlar, harabeler, yaz barınakları ise daha çok büyük kır evlerinin çatı altlarıdır. Kış için 11°C’ye kadar olan ve nemli yerleri tercih ederler. Yaz barınaklarında çok sayıda birey birbirlerine belirli bir uzaklıkta dururlar. Kış barınaklarında ise (kış uykusu sırasında) az sayıda birey bir arada bulunur.
Alçaktan (2-5 m) ve yavaş, kelebekler gibi uçarlar. Hava iyice karardıktan sonra ortaya çıkarlar, şafağa kadar aktiftirler. Genelde bir alan belirleyip, o alan içinde aynı rotayı izleyerek defalarca dolaşırlar ve avlarını (küçük böcekler) toplarlar. Ortalama ömrü 4-5 yılı aşmaz. Yavrularını 6-8 hafta emzirirler.

Yarasalar Hakkındaki 12 Gerçek!


 1.    Yarasalar uçabilen tek memelidir.

2.    Tek bir kahverengi yarasa 1 saat içinde sivrisinek büyüklüğünde 1200 böcek yakalayabilir.

Texas’taki bir mağrada 20 milyon yarasanın bir gecede 200 ton böcek yiyebildiği tespit edilmiştir.

3.    Vampir yarasalar kan emmez.

Sadece kanı yalarlar. Orta ve Güney Amerikaya yolunuz düşerse yarasalar tarafından ısırılmış inekler görebilirsiniz. Yarasalar yaradan akan kanı yalarlar. Bu şekilde kanı içmiş olurlar. Ama korku filmlerinde gösterildiği gibi sivri dişleri ile deri altına inip ordan kanı emme alışkanlıkları yoktur.

4.    Metobolizmaları muhteşemdir.

Bir muzu veya mango meyvesini  yada dut salkımını 20 dakika içinde sindirebilirler.

5.    Kuzey Amerikada son 50 sene içerisinde 10 kişiden bile az sayıda insan yarasalar tarafından ısırılmıştır.

Korku filmlerinde anlatılan yarasaların ölüm makinesi ve korkunç yaratıklar oldukları sanılmaktadır. Bu doğru değildir. Yarasalar insanlardan uzak dururlar. Eğer bir yarasa tarafından ısırıldıysanız doktorunuzu ziyaret ediniz fakat cenaze işlemlerine başlamayınız. Muhtemelen iyi olacaksınız.

6.    Yarasalar iyi görmezler.

Yarasalar daha çok karanlık mağralarda yaşadıkları ve gece avlandıkları için görme duyusundan ziyade yön bulma methodlarından faydalanırlar. Yarasalar sesler çıkartarak o seslerin geri yansımasına göre yönlerini bulurlar. Yarasalar gece avlanırlar çünkü gece böcekleri avlamak daha kolaydır ve karanlığı kullanarak düşmanlarından saklanabilirler. Yarasalar gündüz görme duyularını kullanırlar.

7.    Memelilerin 4’te 1’i yarasadır.

Evet yanlış duymadınız. Dünya üzerindeki 4 memeliden 1 tanesi yarasadır.

8.    Soğuk geceler vız gelir.Soğuk nemli ve karanlık mağraların içinde  yarasalar kanatları etrafındaki perde şeklindeki  kollarına sarılır. Bu onları sıcak tutmaya yarar.

9.    Salgıladıkları salyalar bilim dünyasında merak uyandırır. Salgıladıkları salya kan akışını hızlandırır. Kalp hastalıkları ve diğer kan hastalıklarında kullanılamak üzere araştırmalar yapılmaktadır.

10.   Yılda sadece 1 kez doğum yaparlar.

11.    Yarasalar 30 yıl yaşayabilir.

12.    Kendilerini saatlerce yalayıp temizlerler.