Nevşehir’de etkili olan sağanak yağış ve dolu sonucu tarlaları su bastı. Aşırı yağmur ve dolu sonucu ekili alanlar büyük zarar gördü.
Nevşehir’in Alacaşar köyü ve Çat beldesi ile Gülşehir, Ürgüp, Derinkuyu ve Kozaklı ilçe merkezi ve köylerinde dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış tarlaların sular altında kalmasına neden oldu. Tarım ürünleri büyük zarar gördü. Sağanak yağış sonrası tarladaki patates, Mısır, domates, çekirdeklik kabak ve üzümler zarar gördü. Bölge çiftçisi sökümü gelmiş patatesleri kurtarmak için yoğun çaba gösterdi. Ekinleri zarar gören vatandaşlar kendilerine devletin yardım elinin uzatılmasını bekliyor. Bölgede hasar tespit çalışmaları ise henüz yapılmadı.

Yarım saat kadar Yağan dolu özellikle üzüm bağlarına zarar verdi. Çubuklarda olgunlaşmayı bekleyen üzümlerin yüzde 80’e yakını zarar gördü. Aşırı yağışlar bazı ağaçları kökünden söktü, dereler taştı. Halk uzun süre sokağa çıkamadı, sokakta iken yağışa yakalananlar ise zor anlar yaşadı. Aşırı yağışların yolları kapatması sonucu bazı çiftçiler traktörlerine taktıkları aparatla yolları kendi imkanları ile açmak zorunda kaldı. 

Sel ve dolu felaketi sonrasında Nevşehir’in Alacaşar beldesinde incelemelerde bulunan Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ekiz, dolu ve sel sonucu patates, kabak, Mısır ve üzüm bağlarında ciddi manada zararlar oluştuğunu söyledi. Mısırların ürün verecek üst yapraklarının tamamen gittiğini, gelişerek içi çekirdek dolmakta olan kabakların teveklerinin tamamen zarar gördüğünü, patateste de aynı şekilde zarar olduğunu belirten Ekiz, "Yukarıdan gelen sel aşağıda kalan tarlalardaki patatesin teveklerini bozmuş, çiftçi söküm zamanı geldiği için patateslerin üzerini açarak kurtarabildiklerini toplamaya çalışıyor. Bu aşırı sıcaklardan sonra gelen meteorolojik bir olaydır. Dün akşam saatlerinde yarım metreye yakın Nevşehir’in Alacaşar köyü ile Çat beldesinin birleştiği noktalarda çok zarar vermiş. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri zarar tespitini yapacaktır. Bu tabi afettir, yapılabilecek bir şey varsa yapacaklarına ve çiftçinin mağduriyetini gidereceklerine inanıyoruz. Gece ile gündüz arasında yüksek sıcaklık farkı olması bitkinin yetişmesinde zarar veriyor, verimi düşürüyor. Derinkuyu ilçesinin Yazıhöyük beldesinde, Kozaklı ilçesinin Kanlıca köyünde selden tarlalarda zarar var. Selden büyük maddi zarar olmasına karşın can kaybının olmaması bizi sevindirdi. Bölgesel olarak şu anda zarar tespiti yapılmadı. Ama 'yaz yağmuru sınır çizer' denir. Belli yerlerde etkili olur, bazı bölgelere ise bir Damla Yağmur düşmez." dedi.

Alacaşar köyünde sel felaketi sırasında tarlalarında bulunan çiftçiler ise "Dün akşam saat 18.00 sıralarında ani bir toz bulutu ve rüzgardan sonra dolu yağmaya başladı. Mısır silajı, patates ve kabak tarlalarında, üzüm bağlarında büyük zarar var. Sel çok büyüktü, tarladan karşıya geçemedik, içinde bir kişi olsa kurtarma çalışması bile yapamazdık. İlk defa böyle bir afatla karşılaştık." şeklinde konuştu.