Duyarsız kalmak da erişime bir nevi engeldir!
Biraz saygı sen biraz yürüyebilirsin ama senin gibi şanslı olmayanlar var‏...
Engelli Vatandaşların Haklı İsyanı ... Artık başlığı siz koyun...!

Nevşehir de bazı vatandaşlarımızın duyarsızlığı mı yoksa dikkatsizliği midir bilinmez ama bir takım işgüzarlıkla başkalarının yaşama sahasına saygısızlık yapmak hiç ama hiç etik değil insancıl hiç değil... Unutumamalıdır ki Duyarsız kalmak da erişime bir nevi engeldir!  Engelliler için tahsis edilen park yerleri işgal altında... Kapadokya Forum AVM'de aynı sorunu yaşayan bir engelli bu duruma bakın tepkisini nasıl dile getirdi..


Nevşehir de sayısı zaten yetersiz olan engelli aracı park yerlerinin bir de engelli olmayanlar tarafından işgal edilmesi, engellilerin erişebilirliğini ve ulaşılabilirliğini çok olumsuz yönde etkiliyor...

FİB Haber Merkezi konuya ilişkin kendileriyle görüştüğü Engelli vatandaşlar bakın nasıl tepkilerini dile getiriyorlar;
- Engelli bireylerin zaten çok olumsuz şartlar altında Nevşehir'de bir yerden bir yere ulaşabilmek için çaba gösterdiğini ve ancak kendi aracıyla ulaşımını sağlayabildiğini ifade ederek, Bir de engelli aracını park edebilmek için onlara tahsis edilmiş park yerini normal insanların işgal etmesi onların yaşam kalitesini çok olumsuz bir şekilde etkilemek olduğunu belirtti.


Vatandaşlarımızı Sağduyuya davet ediyoruz...

Engellilerin  park yerini işgal eden sürücüler artık bilinçsizlikle filan açıklanamaz. Çünkü artık bu konuda tüm yazılı, sesli ve görsel iletişim araçlarıyla bilinçlendirme yapılıyor. Bu sadece duyarsızlıkla açıklanabilir. Çünkü engelli park yerleri, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla yasaların engellilere tanıdığı yasal bir ayrıcalık.

Trafik ekiplerince bu yerler her gün rutin olarak devamlı denetlenmelidir yasağa uymayan araçlar mutlaka çekilmelidir. Sürücülerin engelliler için ayrılmış park yerlerine araçlarını park etmemeleri konusunda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu konuda empati kurmaları ve kendilerini engelli bireylerin yerine koyarak düşünmelerini onlardan rica ediyoruz. 

İşte duyarsızca ve de bencillikle engelli park alanlarına araçlarını bırakan sürücüler, hem hak ihlali yapıyor hem de trafik suçu işliyor. Sadece engelli kişilerin kullanımına tahsis edilmiş park alanlarının (özel güvenlik görevlisi bulunan gerçek kişilere ait yerler dâhil) başka kişiler tarafından kullanılması halinde, bu kişilere 2911 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61’inci maddesinde öngörülen idari yaptırımlar uygulanıyor. Üstelik engelli park yerine park eden sürücüler 2 katı trafik cezası kesiliyor. Yani park ihlali yapan sürücüler 77 lira, engelliler için ayrılmış park yerine aracını bırakan sürücülere ise 154 lira ceza kesiliyor.  

Bu sürücüler park cezası dışında çekici ve otopark ücreti de ödüyor. Buradan evinin önüne engelli park levhası koymak isteyen engelli arkadaşlarımı da bilgilendirmek isterim. Belediyeden isteyeceğiniz engelli otopark levhasının yeri  öncelikle belediyeye ait olmalı. Eğer apartmanınızın otoparkı ise buna belediye karışamaz. Yok eğer belediyeye ait ise, istediğiniz yeri verdiğiniz dilekçeye göre belediye gelip inceler, uygun görürse sizin istediğiniz yere levhayı koyar. Uygun değilse belediye size uygun bir yer söyler. Son olarak trafik denetleme görevlilerine de bir uyarım olacak. Trafik görevlileri ve zabıtalar ne yazık ki sadece kaldırımlara park eden sürücüleri uyarıyorlar. Engelli park yerine  araç bırakan duyarsız sürücülere genellikle herhangi bir yaptırım uygulamıyorlar. Oysa özellikle bu konuda daha titiz olmaları gerekir. Çünkü trafik suçunun yanında bir de hak ihlali var.

Kısacası Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü görevlileri ile Nevşehir Belediyesi zabıtalarını engellilerin otopark hakkını ihlal eden duyarsız sürücülere karşı ciddi bir yaptırıma davet ediyoruz…

Unutmayalım: Değişen ve gelişen dünyayla birlikte kentimiz Nevşehir'de vatandaşlarımızdan gelen taleplere duyarsız kalmak da erişime bir nevi engeldir!