"Nevşehir'de Çakmak gazı bağımlılığına dikkat!"

Balicilikten sonra LPG'cilik başladı...

Balicilikten sonra şimdi de çakmak gazı koklama yöntemi daha hayatının baharındaki gençleri ölüme götürüyor. Bu yeni yöntem; çakmak gazı poşetlere dolduruluyor ve koklanıyor. 

Gencecik bedenler artık kolay bulamadıkları baliden sonra bu yönteme yöneldi. Çünkü alınan önlemlerle, aktarlar, marketler küçük çocuklara veya fiziki görünümünden "balici" olarak algıladıkları kişilere bali satmıyorlar. Fakat tüp ve çakmak bulup alabilmek o kadar kolay ki...

Çocuklar şimdi de ÇAKMAK GAZI KOKLAYARAK kafa buluyorlar

Madde bağımlılığı ile mücadele eden Türkiye’de,  son yıllardaki ölüm vakaları ve kullanım yaygınlığı ile Çakmak Gazı büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor.  Nevşehir de gençler arasında ‘çakmak gazı çekme’ alışkanlığı hızla yaygınlaşırken, Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü bunun önüne geçebilmek için yoğun bir mesai harcıyor.

Gençlerin bu ölümcül bağımlılıktan kurtulması için toplumun tüm kesimlerine görev düşerken, Nevşehir'de faaliyet gösteren esnafların da 18 yaşından küçüklere çakmak gazı satmaması gerekiyor...

Kentte, marketlerde, alışveriş merkezlerinde ve bakkallarda satışı yapılan çakmak gazı, seyyar tezgâhlarda da yerini alıyor. Kent merkezindeki birçok işportacı çakmak gazı satışı yapıyor.

Nevşehir de özellikle mahalle aralarındaki bakkallarda satılan çakmak gazı tüpü, çocuklar ve gençler için tehlike oluşturuyor. Konuya ilişkin Nevşehir de,kendisine ait Bir Markette yaşadıklarını anlatan sağduyu sahibi Hakan Uluer adlı genç esnafımız, "Sabahın erken saatleriydi. Üzerinde okul üniforması olan bir öğrenci bakkala girdi. Rafta bulunan çakmak gazı tüpünü istedi. Bende, 'Sadece çakmak gazı dolduruyoruz. Toptan satmıyoruz' cevabını verdim. Genç bana dönerek, 'Ağabey fiyatı neyse beş misli fazla vereyim. Parasıyla değil mi' dedi.
Uluer ise bütün ısrarlara rağmen tüpü vermedi. Gencin bütün ısrarlarına rağmen marketçi Hakan Uluer,yaşın tutumuyor diyerek çakmak gazı tüpünü vermedi. Genç öfkeyle marketten çıktı. Uluer, 'Gençler bu gaza kötü alıştılar. Günde iki üç tanesi soruyor' dedi" diye konuştu.

İlimiz Nevşehir de Gençler arasında çakmak gazı bağımlılığı tehlikesinin hızla yayıldığını söyleyen Uluer, "Gerek İl Milli Eğitim Müdürlüklerimiz, gerekse emniyet görevlilerimiz bu konu üzerinde hassasiyetle duruyorlar. Ama yine de yeterli olmuyor. Bu nedenle aileler ve biz duyarlı insanlara büyük görevler düşüyor. Çakmak gazı satılan yerlere gerekli uyarılar yapılmalı. Mahalle bakkalları genelde müşterilerini tanırlar. Kendilerinden çakmak gazı isteyen öğrenci veya gençler varsa bunları ailelerine veya okuduğu okullara bildirmeli. Marketler ise özellikle 18 yaşın altındaki çocuklara çakmak gazı tüpünü satmamalılar. Bunun için yasal bir düzenleme acilen yapılmalı" dedi.


Özellikle toplum destekli mahalle polislerine iş düştüğüne dikkat çeken Nevşehirli genç Esnafımız Hakan Uluer, "Polislerimize iş düşüyor. Mahallenizde çakmak gazı koklama alışkanlığı olan öğrenciler veya gençler varsa bunlar mutlaka bildirilmeli. Her bağımlılıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi hayat kurtarır" diye konuştu.

VALİLİK KARAR ALMALI

Vatandaşlar ucuz ve kolay ulaşılan, çakmak gazı ve baly gibi maddelerin satışı ile ilgili Nevşehir Emniyeti ve Nevşehir Valiliği’nin de harekete geçmesini istiyor. Valilik öncülüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ortak bir çalışma yaparak, çakmak gazının 18 yaşından küçüklere satılmasının engellemesini isteyen vatandaşlar, “Biz daha çok balyci, tinerci diye tabir edilen madde bağımlılarını biliyorduk. Bu maddelerin yaygın olarak kullanıldığını duyuyorduk. Ama çakmak gazının da çok yaygın olarak kullanıldığı söyleniyor. Çocuklarımızı tehdit eden bu madde, her yerde herkese satılmamalı” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Türkiye’de çok sayıda genç çakmak gazı çektiği için hayatını kaybederken Nevşehir de de bu sinsi ve büyük tehlike arz eden çakmak gazına karşı Ailelelrimizi Eğitim Camiları Öğretmen  ve idarecileri Esnaflarımızı özellikle uyarıyoruz.

ÖLÜM RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Uzmanlar, çakmak gazının diğer uçucu maddelere göre ölüm riski daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Kalp atışlarını hızlandıran ve beyne zarar veren çakmak gazı, insan vücudunda kalbin ritmini yitirmesine neden olabilecek ağır hasarlara neden olabiliyor. Kalbin vücuda kan pompalamasını durdurabilecek tehlikede olan çakmak gazı, bununla birlikte ani ölümlere de neden olabiliyor.