Törenin yapıldığı Kapalı Spor Salonu tribünleri ile salon içerisine konan sandalyelerde yer kalmayınca sonradan gelenler yerlere oturmak zorunda kaldı.

İki gün süren sınavlarda ortaokul öğrencileri Rahime Kaya’nın Efendiler Efendisi Hazreti Muhammed, lise ve yetişkinler ise Reşit Haylamaz’ın Gönül Tahtımızın Eşsiz Sultanı Efendimiz adlı kitaplarından sınava girdi. Her kategoride 63’er sorunun sorulduğu sınav sonrasında dereceye girenler için Damat İbrahim Paşa Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen ödül törenine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.  Duygusal anların yaşandığı, Sunucu Reha Yeprem, ilahi sanatçısı Taha ve Tanzanya Türk Okulları’nda okuyan öğrencilerin de na’t-ı şerif okuyarak katıldığı ödül töreninde binlerce vatandaş okunan ilahilere eşlik etti.

Geceye Nevşehir Vali Yardımcıları Ünal Çakıcı ve Ali Murat Kayhan, Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffar Büyükfırat, İl Müftüsü Yakup Öztürk, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER) Başkanı Ali Kızıltepe, ilçe Kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, okul müdürleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda ülkemizin tanınmış hafızlarından Remzi Er tarafından Kuran-ı Kerim okundu.

20 bin 157 katılım

Ardından Nevşehir Eğitime Gönül Verenler Derneği (NEVDER) Başkanı Ali Kızıltepe açılış konuşması yaptı.

14 Ocak 2013 tarihinde imzalanan protokol ile start alan Nevşehir O(S.A.V.)’nu Okuyor yarışması sınavlarının 13- 14 Nisan 2013 tarihleri arasında yapıldığını ve toplam 20 bin 157 kişinin iştirak ettiğini kaydeden Kızıltepe, Nevşehir’in nüfusu düşünüldüğünde rakamın ne kadar büyük olduğunun görüleceğini ifade etti.

Yarışmayı düzenlemede temel iki gayelerinin bulunduğunu kaydeden Kızıltepe “ Birincisi Gönül Tahtımızın Eşsiz Sultanı Efendimiz (S.A.V.)’in hayatının bilinmesi, örnek ahlakının öğrenilerek hayatımıza aksettirilmesi. İnsanları, Efendimizin hayatını sadece kronolojik bir bilgiden ziyade ticaret, aile, arkadaşlarıyla ilişkileri, düşmanlarına karşı davranışı, gayri Müslimlerle olan diyaloğu, hoşgörüsü, toleransı kısaca bütün sünnet ve hadislerini öğretmeye yöneltmek istedik.  İkinci gayemiz ise kitap okumaya olan ilginin artırılması ve alışkanlığının geliştirilmesidir” dedi.

Kızıltepe “Projemizin tanıtımı esnasında ziyaret ettiğimiz İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel’in söylediği “eğer herkes Peygamber Efendimizin hayatını okuyup, yaşarsa bizler işsiz kalırız” cümlesi bizim amacımızı da özetler mahiyetteydi. Yine Belediye Başkanı Hasan Ünver’in ifade ettiği “ konu Peygamber Efendimiz ise gerisi teferruattır” sözleri sonrasında verdikleri maddi ve manevi destekleri çok önemliydi. Yarışmaya Nevşehir halkı da büyük teveccüh göstermiş olup 7’den 77’ye herkes iştirak etmiştir. Sınava giren en yaşlı yarışmacımız olan Hüseyin Polat’a da özel ödül vererek umreye göndereceğiz. Biz inanıyoruz ki, Efendimiz adına yapılan her hayırlı iş bereketle neticelenir. Yine inanıyoruz ki, adını anıldığı Meclislere iştirak eder. Hoşgeldiniz Gönül Tahtımızın Eşsiz Sultanı aramıza” diye konuştu.

Muhterem Fethullah Hocaefendi, altın neslin mimarı

Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffar Büyükfırat ise konuşmasında “ Efendimizle ilgili bu projeyi arkadaşlar önüme getirip ortak yapmak istediklerinde “nasıldır” demeden “tamam, kabul ediyorum” dedim. Çünkü bu arkadaşların işinin ehilleri olduklarını biliyordum.  Sonuçta yanılmadım. Çok güzel sonuçlar çıktı. Ben 5- 6 bin kişi beklerken sayı 20 binin üzerine çıktı. Bir buçuk milyonluk bir şehirde 19 bin kişinin müracaat ettiğini duydum. Nevşehir’de 20 bini aşkın kişi müracaat etti. Nevşehirlileri tebrik ediyorum” dedi.

Edepli, altın neslin mimarı muhterem Fethullah Hocaefendiye de buradan şükranlarımı, sağlık ve sıhhat dileklerimi bildiriyorum diyen Büyükfırat “ Allah O’ndan razı olsun. Yolumuza, gençlerimize ışık tuttu. Edepli tertemiz, pırıl pırıl bir nesil geliyor. Bu nesil sadece Nevşehir’in ve Türkiye’nin değil kısa süre içerisinde dünyanın her yerini kaplayacaktır” diye konuştu.

İnsanlığın en sevileni Hz. Muhammet (S.A.V.)’dir

Eğitimci- Yazar Mehmet Akar ise konuşmasında şöyle dedi “İnsanlığın her mevzuda en güzeli Hz. Muhammet (S.A.V.)’dir. Kur’an-ı Kerim herkes için aklına kuvvettir, ruhuna gıdadır, nefsine şifadır, usandırmaz. Hz. Muhammet (S.A.V.) Allah katında o kadar makbul bir zattır ki, O’nun hatırına kainatta çok kıymet verdiği adetini değiştirmiş. Çamur, ağacın içine girdiği zaman portakal gibi muhteşem bir meyve meydana gelir. Bu ilahi bir fabrikadır, Allah’ın nizamıyla işler. Güneşi ısıtmaya, ayı takvimci yapmaya Allah (C.C.) kıymet verir. Hz. Muhammet hatırına ise Allah (C.C.) nizamını, intizamını değiştirmiştir. Müfessirlerin tesbiti ile Hz. Musa (A.S.)’ın elinde 9 tane mucize vardır.  Hz. Muhammet (S.A.V.)’ın elinde ise bin taneden fazladır. Bu mucizelerin tamamı tevatür yoluyla da kaydedilmiştir. İnsanlığın en sevileni Hz. Muhammet (S.A.V.)’dir. Bütün büyükleri büyük yapan Hz. Muhammet (S.A.V.)’den bahsetmeleridir. Bütün güzellikler Hz. Muhammet (S.A.V.)’e aittir.”

Sınava giren en yaşlı kişiye özel ödül

Gecede ilk üç dereceye giren ortaokul öğrencileri Nurselin Baş, Fatma Zehra Çalı ve Merve Yılmaz’ın ödülünü Ürgüp ilçe Kaymakamı Tuğba Yılmaz, lise öğrencileri Elif Köküsoy, Leyla Köse ve İlayda Bülbül’e Avanos ilçe Kaymakamı Mustafa Eldivan, yetişkinler Fatma Güneri, Esma Karabulut ve Hava Uysal’a ise Derinkuyu ilçe Kaymakamı Mithat Can Kutluca verdi. Sınava giren en yaşlı kişi olan Hüseyin Polat’a ise özel ödül verilerek umre seyahati verildi. Ödülünü Nevşehir Müftüsü Yakup Öztürk takdim etti. Gecede programın sponsorluğunu yapan işadamlarına plaketlerini ise Nevşehir Vali Yardımcısı Ali Murat Kayhan verdi. Dereceye giren öğrencilere akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, bisiklet, İphone 4, yetişkinlere ise umre ve Iphone 4  verildi. Ayrıca üç kategoride toplam 180 kişiye  de çeşitli ödüller verildi.

Programda sunucu Reha Yeprem’in okuduğu naatlar, ilahi sanatçısı Taha ve Tanzanya Türk Okulları’nda okuyan öğrencilerin seslendirdiği ilahiler ile sema gösterisi beğeni topladı.