Nevşehir Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu, aldığı karar neticesinde ilçe ilçe gezerek bilgi aktarmada toplumun en önemli olan unsurlarından olan muhtarlara, imamlara, okul müdürleri ve bunların yanı sıra nüfus müdürlüğü ve personellerine, evlendirme birimi personellerine toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve erken evlilikler konularında bir buçuk aylık bir sürede eğitim verdiler. 
Nevşehir Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulunda kurum temsilcilerinden, Nevşehir Barosu'ndan Av. Sema Yurtbilir Yavuz, Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Leyla Kahraman, Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı Çocuk ve Kadın Suçları İşlem Astsubayı J.Asb.Üçvş. İlkay İlısu, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve erken evlilikler konuları, bunların hukuki ve 6284 sayılı kanunun kolluğa verdiği yetkiler ve uygulama esasları ile ilgili bilgileri katılımcılara anlattılar.
Verilen eğitimler hakkında açıklamada bulunan Nevşehir Hacı Bektaş-i Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Uygulamaları Merkezi Müdürü, Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Leyla Kahraman, “2006 yılından itibaren Kadın Dostluk ve Kentler Programı başlatıldı ve bu program kapsamında il kadın hakları koordinasyon kurulu kuruldu. Ve biz de son 2-3 yıldır çok aktif bir biçimde bu kurul bünyesinde çalışmalar yapmaktayız. Kurul bünyesinde ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle temel ilgi alanı bu alan olan temsilcileri ile birlikte Nevşehir Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırladık ve bu plan doğrultusunda her kurum kendisine düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyor. Valilik il kadın hakları koordinasyon kurulunda özellikle kadına yönelik şiddeti önlemek üzere bazı incelemeler yaptık, bu kapsamda Nevşehir’in 7 ilçesinde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle ilgili hukuksal durum, yasal mevzuat ile ilgili eğitimler, bilgilendirme toplantıları yapma kararı aldık. Bu çerçevede özellikle ilçelerdeki birebir ilgili olan muhtarlar, din görevlileri, ilçe müftüsü, nüfus müdürü gibi çalışan görevlilere yönelik bir eğitim hazırladık. 30 Kasım’dan itibaren bu eğitimleri vermeye başladık ve sonuncu olanı Ürgüp’te vermekteyiz” diye konuştu.
Nevşehir Barosu'nun Nevşehir Valiliği kadın koordinasyon kurulu üyesi Av. Sema Yurtbilir Yavuz ise, "Nevşehir’de ilçelerde yapmış olduğumuz çalışmalarda sona gelmiş bulunmaktayız. En son Ürgüp olarak. Amacımız Nevşehir Valiliği Kadın Koordinasyon Kurulu olarak toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının bütün Nevşehir’de doğru algılanması, ben hukuksal açıdan eşitlik ne demektir, bunun doğru algılanması için konuları anlatmaya çalışıyorum ilgili kurum temsilcilerine. Eşitlikten maalesef anladığımız, vatandaş olarak yanlış anladığımız çok şey var ama hukuksal boyutunu düşündüğümüz zaman doğru anlamamız gerek noktalar şu, eşitlik herkese eşit davranılması değil ama farklı durumlarda farklı statülerde olanlara farklı davranılması anlamına gelmekte. Fırsatları kullanmada haklardan hizmetlerden faydalanmada eşit olarak faydalanmak. Farkları nedeniyle cinsiyet, engellilik, din, dil, ırk gibi farkları nedeniyle ayrımcılığa maruz kalmamak demek biz burada bunu anlatmaya çalışıyoruz. Öncelikle zihinsel olarak dönüşümün yaşanması gerektiğini, olaya hak temel yönden bakılması gerektiğini, insan hakkı olarak bu işin görülmesin, gerektiğini düşünerek bu yönde hareket ederek bu eğitimleri veriyoruz, amacına ulaşabileceğini düşünüyoruz. Nevşehir’de belki bir ilki gerçekleştiriyoruz ve güzel bir sonuç alacağız" şeklinde konuştu.