Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan imzasını taşıyan Valilik genelgesinde Nevşehir'in il sınırları içerisinde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması amacıyla 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı taşınması ve ruhsatlandırılmış yerler dışında satılmasının yasaklanması ve buna uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin karar alındı.

Nevşehir'de Bıçak Taşınması Yasaklandı...

Yayınlanan Valilik genelgesinde şunlar yer aldı:

“Nevşehir il sınırları içerisinde bir sanat veya mesleğin icra edildiği yerlerde kullanılması ve taşınması zorunlu olanların haricinde, 6136 sayılı kanun kapsamı dışında kalan kesici ve delici kısmı 8 santimetre ve 8 santimetreden uzun, 50 santimetreye kadar olan her türlü kesici, delici, bereleyici ile belli iş, meslek, sanat ve sportif amaçlı kullanılan kasap bıçağı, dönerci bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar, kelebek bıçak tabir edilen bıçaklar ve benzeri aletlerin maksat dışı kişi üzerinde veya araç içerisinde açıkta ve çantada, paketsiz, ambalajsız olarak taşınmamasını ve bulundurulmamasını, bunların yetkili yerler dışında veya seyyar olarak veya tabla üzerinde sergilenmemesini kapsar. Madde hükümlerine aykırı olarak belirtilen bıçak vb. kesici, delici aletleri taşıyanlar hakkında gerekli idari işlem yapılır.”

www.fibhaber.com olarak Nevşehir Valisi Sayın Mehmet Ceylan ve bu kararda imzası olan herkeze teşekkür ediyoruz.

İşte o açıklama;

Karar Tarihi: 15/10/2014 Karar Sayısı: 2014/01

AMAÇ:

Madde-1 Vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunması için bıçak başta olmak üzere kesici,

delici ve bereleyici aletler ile işlenen suçların en aza indirilmesi kapsamında kanunen

yasaklanmayan ancak kolaylıkla elde edildiğinde suç aleti olarak sıkça kullanılan her türlü

kesici ve delici aletlerin denetim altına alınarak, meydana gelebilecek olayların önlenmesi

amaçlanmaktadır.

KAPSAM:

Madde-2 Bu karar; Nevşehir il sınırları içerisinde şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda kullanılan, 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen, kelebek tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile benzeri aletlerin ruhsatlandırılmış işyerleri dışında kamuya açık alanlarda satılması ile kişi üzerinde ve çantalarında maksat dışı taşınmasının yasaklanması ile bu karara uymayanlara idari para cezası uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri kapsar.

DAYANAK:

Madde-3 Bu karar 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 1l/c maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 4/1, 18. ve 32. madde hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

TANIMLAR:

Madde -4 Bu kararda geçen,

Bıçak: Bir sap ve çelik bölümden oluşan kesici aracı, (Ekmek bıçakları, çakı bıçakları, satır tabir edilen kalın uçlu kasapların kullandığı enli bıçak vb. gibi)

Kelebek Bıçak: Paralel iki saplı, katlanabilir çakı tabiri de kullanılan bıçak türünü,

Sallama: Sap kısmı dışında keskin yüzeyi 50 cm civarında olan büyük ekmek bıçağı,

Kesici Alet: Bisturi neşter, falçata, jilet vb. kesici nesneleri,

Delici Alet: Özel hazırlanmış tornavida, şiş vb. gibi delici nesneleri ifade eder.

GENEL HÜKÜMLER VE ESASLAR:

Madde-5 6136 Sayılı kanun kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçakların vb. aletlerin ilimiz sınırları içerisinde;

a-) Kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan iş yerleri ile belediyelerce ruhsatlandırılan işyerleri, pazarlar, Pazar yeri dışında kamuya açık alanlarda satışı ve sergilenmesi yasaktır.

b-) Kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 18 yaşından küçüklerce satın alınması, taşınması ve bunlara satılması yasaktır.


c-) 18 yaşını doldurulanların kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, Pazar yerleri, alış veriş merkezleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır.

d-) 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici, delici, bereleyici alet ve bıçaklar ile bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının "Bavul, valiz, takı veya çantalarında, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şeklinin dışında her ne surette olursa olsun taşınması" yasaktır.

CEZAİ HÜKÜMLER:

Madde-6 5.Maddenin (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde alınan kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa 5442 sayılı kanunun 66. Maddesi delaleti ile 5326 sayılı kabahatler kanununun 32 maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır.

Madde-7 5236 Sayılı Kabahatler Kanununun 18.Maddesinde açıkça "Kabahatin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine, ancak kanunda açık hüküm bulunan hallerde karar verilebilir" ayrıca "Mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin karar kesinleşinceye kadar ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından eşyaya el konulabileceği hükmü düzenlenmiştir.

5236 Sayılı Kabahatler Kanununun 18.Maddesine istinaden kolluk tarafından bu karar gereği işlem yapılan ve 6136 S.K.M kapsamında değerlendirilmeyen tüm kesici aletler " Mülkiyetinin Kamuya Geçirilmesi Kararı" almana kadar muhafaza altına alınacaktır.

YÜRÜRLÜK:

Madde-8 Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME:

Madde-9 Bu karar Nevşehir Valiliğince (bağlı kolluk kuvvetleri marifetiyle) yürütülür.