Eee teknolojik gelişmelerle birlikte bazı alışkanlıklarımızla birlikte bazı lezzetlerimiz de ister istemez değişir oldu...
Nevşehir'de Doğal gaz ve kaloriferli evlerde unutula gelen yada özlenen en özel şeydir aslında patates... Sobası olan evlerde bu lezzet halen yaşatılıyor...
Nevşehir ve çevre illerinde kışın en çok tüketilen besinlerden patates, eksi dereceye varan soğuk gecelerde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor.

Nevşehir, kış aylarında patatesin en çok tüketildiği şehirlerden biri. Her yıl kış mevsiminde büyük rağbet gösterdikleri patatesleri çuvallarla evlerine taşıyan vatandaşlar, besin değerinin yüksek ve kış koşullarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor.

patates3.jpg

PATATES DEPOLARI 1 METRE YERİN ALTINDA 

Vatandaşlar evlerine götürdükleri patatesleri evlerinin bitişiğindeki, depo ,Balkon , Apartman daire boşlukları ve bodrum katlarında oluşturdukları depolarda stokluyor.

patates02.jpg

patates01.jpgKIŞ GECELERİNDE EŞSİZ BİR LEZZETE DÖNÜŞÜYOR

Yemeklerde kullanılmakla birlikte patatesin kışın soğuk gecelerinde evleri ısıtan sobaların fırınlarında eşsiz bir lezzete dönüştüğünü ifade eden vatandaşlarımız, “Önce çuvalından çıkarttığımız patatesleri yıkıyoruz. Ardından kabuklarını soymadan hafif tuzlayıp sobanın fırınına herhangi bir tepsi kullanmadan olduğu gibi atıyoruz. Patates piştikçe içi kum kum olur. Bir süre sonra hafif bir yanık kokusu alınca fırının kapağını açıyoruz ve pişen patatesleri dışarı alıyoruz. Patatesler çok sıcak olacağı için hemen yenilemeyebilir. Ama içerisinden çıkar buhar ve kokusu insanı sıcak sıcak yemeye teşvik eder. Fırında pişen patatesler kabuklu veya kabuksuz yenilebilir” dedi.

TANDIRDA DA PİŞİRİLİR

Patatesleri özellikle köylerde hala zaman zaman kadınların tandır ekmeği pişirdikten sonra tandırda da yaptıklarını belirten Vatandaşlarımz, “Tandır ateşi azaldığı anda tandıra patates atılır. Tandırdaki közler içinde yavaş yavaş pişen patates bir süre sonra bir maşa yardımı ile çıkarılır. Bu keyfi genelde çocuklar yaşar. Soğuk havalarda ayaklarını tandırda sallayarak hem ısınır hem de tandır başı sohbetiyle bu patatesleri yerler. Çocukluğumuzun en unutulmaz anıdır” diye konuştu. 

Nevşehir'de Geçmişten bugüne soğuk kış günlerinde hayatımızdan ayrılmayan üçlü… Soba, patates, üzüm turşusu. Afiyet olsun.

patates6.jpg

patates7.jpg