Yılın özellikle bu zamanlarında pazar da, caddelerde köşe başlarında köylüler tarafından, dalında demetler halinde satılır. Koparıldığı gün satılır.O gün tüketilir. Çünkü ertesi gün sararır ve kurumaya başlar. Dünyada ki en leziz ve en stoklanamaz yiyecek maddelerinden biridir.
Nevşehir’de pazar dışında Hasan Emmi Türbesi önünde yada Meydan Gıda önünde şu sıralar rahatlıkla bulmak mümkün.

Çocukluğumuzun vazgeçilmez lezzetlerinden olan nohut, alıcısına hitap ediyor.

Nevşehir halk kütüphanesi önünde koğuşlanan ve geçim sıkıntısı nedeniyle boş zamanlarında nohut sattığını belirten Necati amca, nohut satışlarından memnun olduğunu belirtti.


Nevşehir’de yerli çerez taze nohutlar, adeta kapışılıyor. Taze nohutları seyyar arabalarda ve pazarlarda bulmak mümkün. Demetler halinde 1-1,5 -2 TL’den satılan nohuta ilginin yoğun olduğu gözleniyor.Özellikle Ramazan ayının bu ilk gününde Yeşil Nohut vatandaşların gözdesi durumunda.

Bir günde bağ halinde 300′e yakın yeşil nohut sattıklarını belirten seyyar satıcı Necati amca; “Bu mevsimde benim gibi onlarca kişi taze nohut satarak geçimini sağlıyor” diyor.

Bazı uzmanlar ise nohutun faydalarını şöyle sıralıyor; “Dış kabuğunun ekşimsi bir tadı vardır, içindeki süt gibi tatlımsı tazeliğiyle ekşi kabuğun nötrleşmesi çocukluğumdan bu yana hoşumuza gitmiştir. Taze yeşil nohut tanelerini atıştırmaya engel olabilirseniz değişik tatlar yaratmada da kullanabilirsiniz mutfağınızda. Salatalarınız başta olmak üzere çorba ve etlerinizde de denemeye değer. Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü artırır. Cildi temizler. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineralleri içerir.”