Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Polis Merkezi Amirliği Grup Amiri Eyüp Avcı, polis ekiplerine verdikleri durum eğitimini yaptıkları senaryo ile uygulamalı olarak gösterdi.

 

Hazırladıkları tatbikatı uygulayıcı polis ekiplerinin bilmediğini ifade eden Avcı " polise durum ve savunma teknikleri eğitimi yaptık. Burada vediğimiz eğitimi de senaryolu tatbikatlarla uygulamaya da koyuyoruz. Tatbikatı biz hazırlıyoruz ama uygulayacak olan polisler senaryoyu bilmiyor. Karşılaşacakları ani olaylarda nasıl tepki vereceklerini görmek istiyoruz" dedi. Uygulama tatbikatta araç durdurma ve kontrol işlemi yapacaklarını kaydeden Avcı " Tatbikatta yol kontrolü yapan ekiplerimizin "dur" ihtarına uymayan aracı nasıl durduracaklarını ve sonrasında içerisindeki şahısları nasıl etkisiz hale getireceklerini görme fırsatı bulacağız. Bunun teorik eğitimi verdik, uygulamada sonuçlarını göreceğiz. Araçları silah zoruyla değil de kapan atarak durdurmayı deneyecekler. Bu şekilde durdurmak çok daha güvenli. Kapanların ortaları boş ve üzerinde iğne şeklinde beş santimetre uzunluğunda çiviler var. Lastiğe saplanan çivi supaptan havanın boşalması gibi yavaş yavaş lastiğin havasını indiriyor. Dolayısıyla kaza, takla atma gibi durumlar olmayacak" diye konuştu.

 

Savunma teknikleri eğitimini veren polis memuru Anıl Soyak ise, "İki günlük yakın savunma teknikleri eğitiminde 'dur' ihtarına uymayan vatandaşları nasıl durduracağız, durdurduktan sonra nasıl davranacağız" ağırlıklı olarak anlattık. Tatbikatla uygulamasına bakacağız." dedi.

 

Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde bulunan Bölge Trafik Müdürlüğü önünde bugün öğle saatlerinde 'dur' ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan bir araç olduğu bilgisini alan polis ekipleri karayolu üzerinde araç gelirken üzerinde çivi bulunan kapanı açtı. Kapandaki çivinin batması sonrasında ön iki lastiği patlayan araç yaklaşık 300 metre ilerleyerek bir petrol istasyonu önünde durdu. Aracın etrafında güvenlik önlemi alan polis ekipleri, sonrasında sürücü ve yanında bulunan şahsın kapıyı yavaşça açmasını istedi. Araçtan inen şahısların ellerini yukarıya kaldırmalarını isteyen polis ekipleri, sonrasında geri geri kendi bulundukları alana gelmelerini sağladı. Şahısların dizleri üzerine çökmesini sağladıktan sonra üstlerini aradılar ve kelepçeleyerek polis otosuna aldılar. Yakalanan araçta yapılan arama da ise bir adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Yakalanan silah muhafaza altına alınırken, iki şahıs ifadelerinin alınması için Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.