Nevşehir dün gece eksi -19 derece ile son 13 yılın en soğuk gecesini yaşadı. Nevşehir tarihinin en soğuk gününü 4 Şubat 1960 yılında yaşamıştı...

Bu gece ( 09/01/2015 ) Nevşehir ve ilçelerinde kaydedilen gecenin en düşük sıcaklık bilgileri aşağıda verilmiştir. Acıgöl en soğuk merkez olarak kayda geçmiştir. Nevşehir il merkezi 2002 yılı Ocak ayından beri en soğuk gecesini yaşamıştır.
Adem YALÇIN
Nevşehir Meteoroloji Müdürü

Acıgöl -24,2
Derinkuyu -20,3
Gülşehir -15,1
Hacıbektaş -18,2
Kozaklı -16,8
Nevşehir -18,9
Göreme -17,8
Ürgüp -20,8

Nevşehir şehir merkezinde de dün gece ölçülen en düşük sıcaklık eksi 18,8 dereceyle son 13 yılın en düşük sıcaklığı oldu. Nevşehir tarihinin en soğuk gününü 4 Şubat 1960 yılında yaşamıştı... O gün termometreler, Nevşehir için  eksi 23.6 dereceyi gösteriyordu

NEVŞEHİR'E METEOROLOJİ'DEN UYARI;

Pazar gününe kadar bölgede etkili olması beklenen soğuk havanın oluşturabileceği (Buzlanma, zirai don, ulaşımda aksama vb.) olumsuzluklara karşı özellikle zirai faaliyetlerin devam ettiği kıyı kesimlerde vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olmaları gerektiği bildirildi.

Nevşehir tarihinin, en soğuk ve en sıcak günü...

Öyle bir an olmuştu ki, Nevşehir adeta donmuştu. Diğer yandan öyle bir an olmuştu ki Nevşehir sıcaktan adeta kavrulmuştu. İşte Nevşehir’in en soğuk ve en sıcak gününde yaşananlar.

Nevşehir tarihinin en soğuk gününü 4 Şubat 1960 yılında yaşadı. O gün termometreler eksi 23.6 dereceyi gösteriyordu. Ancak yerde duran kar ve buz tabakasınında etkisiyle sıcaklık sıfırında altında 40 dereceye kadar hissedilmişti. O günü anlatan Ali İnce (72)şöyle diyor: ” Zamanın 4 Şubat olup olmadığından emin değilim. Ancak Çocuğumun1960 yılının Şubat ayının İlk günlerinde doğduğundan hatırlıyorum. O gün soğuktan hemen kapımızın dibinde ahırlara girememiştik. Eşim evde doğum için beklerken bir anda bana bebeğin doğduğunu haber verdiler. Dışardan almam gereken bir şeyler vardı. Dükkana gidip aldığım emziği eve getirene kadar ellerin soğuktan morarmıştı”

İşte Nevşehir‘de en soğuk gün 4 Şubat 1960 yılında yaşanmıştı.

Peki Ya en sıcak gün

Çok uzak değil. Nevşehir’de en sıcak gün 30 Temmuz 2000 yılı, bizimde hatırladığımız üzereNevşehir’de o gün meteoroloji 40 derece sıcaklık olduğunu açıklamıştı. Ancak bu havanın sıcaklığıydı, neminde etkisiyle 50 derece civarında hissedildiğini sanıyorum. O gün asfalt resmen su gibi erimişti. İnsanlar ne yapacağını şaşırmış bir haldeydi. Gece olsa da sıcaklık biraz düşse diye herkes dua ediyordu.