Nevşehir de Kültürel miraslarımız ve tarihi çeşmelerimize sahip çıkamadık. Nevşehir de ki Tarihi çeşmelerimizin Hepsi can çekişiyor. FİB Haber olarak Nevşehir de sahipsiz bırakılan tarihi çeşmelerin içler acısı durumu sizler için görüntüledik.

Nevşehir Belediyesi tarafından Nevşehirli vatandaşlar için tarihsel süreçte büyük anlam ve önemi bulunan Karabacak Çeşmesi sessiz sedasız yok edildi. Daha sonra Kentsel dönüşüm çerçevesinde Yıkılan Kale civarı evlerle birlikte kaderine terk edilen Nevşehir deki tarihi çeşmelerimiz şimdi ise içler acısı durumda.

Nevşehir de tarihi çeşmelerin bakım onarımlarının yapılmadığını, çeşmenin şu anki durumunun içler açısı olduğunu, bir an önce restorasyonunun  yapılması gerektiğini söylediler.

Nevşehirli vatandaşlar, “Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet kurulduktan sonra 1970’lı yılların başına kadar çeşmelerin büyük önemi varmış. Zira o zamanlarda bugünkü evlerimize kadar giren su sistemi yokmuş. Herkes içme suyunu mahalle ve sokaklarda inşa edilen çeşmelerden temin edermiş. O günlerde çeşme yaptırmak en önemli hayır işlerinden sayılıyordu. Bugün ise bu tarihi çeşmelerimiz bakımsızlıktan göz göre göre yok oluyor” dedi.

Nevşehirliyim diyorsan oku…

Nevşehirli vatandaşlarımız Belediye Başkanı Hasan Ünver’in sözünü tutmasın isteyerek Tarihi çeşmelerin kurtarılmasını istediler.

 FİB Haber Merkezi olarak Gurur duyduğumuz memleketimiz Nevşehir in kültürel ve tarihi değerlerinin korunması ve sahip çıkılması için sesimizin çıktığı son yere kadar üzerimize düşeni yapacağız.Umarım asıl üzerine düşen bu görevi yetkili birimler yerine getirirler.

Nevşehir de Tarihe Yapılan Büyük Ayıp Sürüyor Ve karabacak çeşmesi yok.

 

Daha öncede defalarca kez sitemiz FİB Haber vasıtası ile defalarca manşetten verdiğimiz haber Nevşehir kamuoyunda büyük bir etki oluşturmasına rağmen Nevşehir Belediyesi tarafından hiçbir çalışma başlatılmadı.

 

Vatandaş tepkili...

 

Tarihe böylemi sahip çıkıyorsunuz...

 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’in adına Çeşmelerimiz isimli Belediye bütçesiyle kitap dahi çıkarttığını,Ulusal basına demeç vererek Nevşehir de ki tarihi çeşmeleri kurtaracağız diye söylemlerde bulunmasına rağmen en ufak bir girişim olmadığı gibi kamuoyunda yükselen tepkilere cevap dahi vermeye tenezzül dahi etmedi.

 

2008 yılında Nevşehir’in tarihi ile adeta simgeleşen değerlerinden biri olan çeşmelerimizin yeni kuşaklara tanıtılması için bir süreden beri devam eden araştırmaları Nevşehir Belediyesi ‘Sularımız ve Nevşehir Çeşmeleri’ adı altında kitaplaştırmıştı.Şimdi ise o kitapta sadece ata yadigarı tarihi Çeşmelerimizin resimleri kaldı birde Ünver’in o dönem verdiği vaadlerindeki yerini bulmayan boş sözleri kaldı…

 

Ve Aynı tarihte yani bundan tam 5 yıl önce (11.02.2008) Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,Başkanlığının ilk döneminde yaptığı şu açıklamasına kulak verelim:

 

” Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, yaptığı açıklamada, tarihi çeşmelerin restore ettirilerek gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Nevşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında tarihi çeşmelerin projelerinin yapımına ilişkin ihalenin yapıldığını söyledi.Başkan Ünver tam 5 yıl önce yaptığı o açıklamasında: Nevşehir'in Karabacak çeşmesi  Cumhuriyet, Tahta Cami, Bektik, Dere, Camicedid ve Camiatik mahallelerinde Lale Devri'nden erken Cumhuriyet dönemine kadar olan süre içerisinde yapılan ve günümüze kadar ulaşmayı başaran 24 tarihi çeşmenin, kalıcılığının sağlanarak gelecek kuşaklara aynı güzellikleriyle aktarılmasını istediklerini belirtmişti.

 

Geçen 5 yıl süre zarfında o tarihi Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine ait çeşmelerimiz hepsi bırakın restore edilmesini çoğu yıkıldı harap içler acısı bir durumda ve sahipsiz olarak korunmazken Nevşehirli vatandaşlar bunun adı Nevşehir tarihine ihanet,Başkan Ünver sözünü tut verdiğin sözü yerine getir diyerek veryansın ediyorlar.

 

İşte Nevşehirli vatandaşlarımızdan Ünver’e tepkiler…

Yap bozlarla yık bozlarla olmaz bu işler…

 

Nevşehir’in Tarihine saygı duymayanlar bizden de saygı beklemesinler dediler.

 

Bu Nevşehir de utanç manzarası ve içler acısı duruma kim dur diyecek.

 

Göz göre göre tarihi çeşmelerimiz yok oluyor yazıklar olsun.

Sayın Ünver,Nevşehir kamuoyunda söyleyip basına açıklayarak verdiğin 5 Yıllık gecikmiş sözünü artık tut.

 

Beş yıl önce Tarihi Çeşmelerin restorasyon çalışmaları için ihalenin tamamlandığını söylemiştin. Ne oldu o ihaleye ….

 

Şimdi:

Bir an önce Nevşehir Valimizi, Anıtlar Koruma kurulu, Nevşehir Milletvekillerimizi ,Nevşehirli Esnaflarımızı,Nevşehirli odalarımızı,Nevşehirli sanayicilerimizi,Nevşehir deki tüm STK ve Nevşehirliyim diyen herkesi göreve davet ediyoruz…

 

Bunun adı: Nevşehir tarihine ihanettir.Nevşehir deki tarihi ata yadigarı çeşmelerimizin bir an evvel korunmasını ve rehabilite edilerek restorasyon çalışmalarının başlatılmasını istiyoruz.

 

Aksi takdirde; Doğacak çeşmelerin bitap halleri yıkılması yok olması durumunda bu utanç verici durumu evlatlarınıza açıklayamamağınız gibi Nevşehir halkına da hiçbir şekilde bunun hesabını veremeyeceksiniz.

Çeşmeler bildiğiniz gibi…

 

Nevşehir’de Her şey Çeşmeler Gibi Yani Bildiğiniz Gibi

 

Tarihi Çeşmelerimizi Böylemi Kurtaracaksın

 

Nevşehir de Tarihî çeşmeler, bakımsızlık yüzünden yok olmak üzere

Nevşehir de Tarihe Yapılan Büyük Ayıp Sürüyor

Lale Dönemi Sultanı Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşanın memleketi Nevşehir’e yaptırdığı o tarihî meydanları ve sokaklarını süsleyen Osmanlı yadigârı çeşmelerin kaderine terk edilmiş sahipsiz terk edilmiş ve bakımsız hali yürek burkuyor.

 

Çeşmelerimiz boş vaatlerle ya yok oldu yada yok oluyor.Kalanları bari koruyalım. Yetkililere birde bizden öneri O Ata yadigarı D.İbrahim paşadan kalma tarihi çeşmelerden su ve geleneksel şerbetlerin akmasını tavsiye ediyoruz.

 

Nevşehir de ki tarihi Çeşmelerimiz Osmanlı medeniyetinin en önemli hayrat unsurlarından olduğu gibi sanatsal açıdan da birbirinden nadide örneklerin sergilendiği mimari eserler arasında yer alıyor. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa inşa ettirdiği bu eserler, insanların su ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra mimarî olarak da çok önemli değere sahip. Ancak bu çeşmelerin önemli bölümünden bugün su akmıyor. Çeşme ucunda mıh çakılı.Harabe haline gelen bu yapılar, bakımsızlıktan yok olmak üzere. Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin gezdiği Nevşehir kalesi ,D.İbrahim Paşa han hamam külliye Kurşunlu Cami ve çevresindeki bu Tarihî çeşmelerin hali ise içler acısı.

Nevşehir'de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde,Lale dönemi sultanı Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan 24 tarihi çeşme can çekişiyor bu tarihi ihanet ve utanç tablosuna kim dur diyecek.

 

Başkan Ünver in bu tutarsızlığı vatandaşlardan büyük tepki toplamayı sürdürüyor.İşte 2008 tarihli Ulusal gazetelerde yer alan Nevşehir Belediye Başkanı Sayın Hasan Ünver in yerini tutmayan o açıklamaları:

 

Nevşehir'de tarihi çeşmeler restore edilecek

 

17.11.2008 Nevşehir'de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yaptırılan 24 tarihi çeşme restore edilecek.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, yaptığı açıklamada, tarihi çeşmelerin restore ettirilerek gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Nevşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında tarihi çeşmelerin projelerinin yapımına ilişkin ihalenin yapıldığını söyledi. Ünver, Nevşehir'in Karabacak ceşmesi Cumhuriyet, Tahta Cami, Bektik, Dere, Camicedid ve Camiatik mahallelerinde Lale Devri'nden erken Cumhuriyet dönemine kadar olan süre içerisinde yapılan ve günümüze kadar ulaşmayı başaran 24 tarihi çeşmenin, kalıcılığının sağlanarak gelecek kuşaklara aynı güzellikleriyle aktarılmasını istediklerini belirtti. Ünver, tarihi çeşmelerin restorasyonunda Nevşehir ve İstanbul'da yaşayan hayırsever Nevşehirlilerin desteğini aldıklarını sözlerine ekledi.

 

Sularımız ve Nevşehir Çeşmeleri kitabı yayınlandı.

 

Nevşehir’in tarihi simgelerinden biri olan çeşmelerimiz, emekli eğitimci-yazar Mustafa Dinleyen’in uzun bir zaman içerisinde derlediği çalışmalarıyla kitaplaştı. Nevşehir Belediyesi’nin, Nevşehir’in kültürel zenginliğine katkıda bulundu.

 

Nevşehir’in farklı İlköğretim Okullarında öğretmen ve idarecilik yaptıktan sonra emekli olan eğitimci Mustafa Dinleyen’in, Nevşehir’in tarihi ile adeta simgeleşen değerlerinden biri olan çeşmelerimizin yeni kuşaklara tanıtılması için bir süreden beri devam eden araştırmaları Nevşehir Belediyesi ‘Sularımız ve Nevşehir Çeşmeleri’ adı altında kitaplaştı.

 

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çeşmelerin mevcut durumlarını araştırmacı emekli eğitimci Mustafa Dinleyen’in geniş bir araştırma ile ortaya konulduğunu “Bu kitap ile çeşmelerimizin hikâyeleri ile bu çeşmelerimizi daha yakından tanıma imkânı buluyoruz. Şu anki hali ve daha sonra gerçekleştirilecek restorasyon ile tamamlanmış halini de kitaplaştıracağız.”dedi.

Ünver geçmişte atalarımızın yaptığı gibi birçok hizmet götürdükleri yere çeşme yapmaya özel bir önem verdiklerini dile getirerek “Ecdadımız her gittiği ve sahip olduğu kentlere bilim yuvaları, han, hamamın ve ibadethanelerin yanı sıra mutlaka çeşmeler yaptırmış. Bizde vatandaşlara götürdüğümüz hizmet birimlerine çeşme yapmaya özel bir önem veriyoruz. Nasıl ecdadımız bunu yaptı ise bizlerde bunu devam ettirmeye çalışıyoruz. Atatürk Bulvarı üzerinde hayırsever işadamımız, değerli büyüğümüz sayın Ali Dirikoç ağabeyimizin katkıları ile yine tarihi bir çeşme kimliğini çağrıştıran oldukça güzel bir çeşme yapılıyor.” dedi.