Nevşehir’de Kuduz Vakası Kontrol Altına alındı

Yılmaz: Köydeki Kuduz Vakasıyla İlgili Gerekli Tedbir Alındı.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kuduz vakası tespit edilen Gülşehir ilçesine bağlı Yüksekli köyünde gerekli idari ve fenni tedbirlerin derhal alındığını söyledi.

 

Okan Yılmaz, yaptığı açıklamada, Gülşehir ilçesi Yüksekli köyünde 30 Kasım 2012 tarihinde 1,5–2 ay önce bir tilki tarafından ısırılan ineğin kuduz şüphesi yönüyle değerlendirilerek alınan numunesinin Ankara Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildiğini ve alınan sonuçta hastalığın pozitif çıktığını söyledi.

 

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce hastalık vakası görülen yerleşim biriminde ve hastalıklı hayvan hakkında gerekli idari ve fenni tedbirler zaman geçirilmeksizin alındığını ifade eden Yılmaz, "Alınan idari ve fenni tedbir kapsamında; hastalıklı hayvan derin bir çukura gömülerek, üzeri sönmemiş kireç dökülerek itlaf edilmiştir. Hastalık çıkan köyde hastalığın yayılmaması için 6 ay süreyle kordon ve karantina konulmuştur. Hastalık çıkan işletmedeki sütler imha edilerek, köyden çıkan diğer işletmelerdeki sütler de ısıl işleme tabii tutulmaktadır. Köy giriş ve çıkışına hastalığın durumu ile ilgili uyarıcı levhalar asılarak yetiştiricilerimizin hastalığa karşı tedbirli olmaları sağlanmıştır. Hastalığın görüldüğü bu köyle ilgili olarak, komşu köy, İlçe ve İllere gerekli uyarıcı bilgilendirmeler yapılmıştır." dedi.

 

Yılmaz, ayrıca Gülşehir Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimlerince hastalık çıkan işletmenin dezenfekte edildiğini ve köydeki ve komşu köylerdeki işletmelerde koruyucu aşılama çalışmalarının yapıldığını ifade etti.