İşte Nevşehir’de Trafik kazalarının yaşanmaması için çözüm önerileri

( Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – TÜBİTAK Araştırma Projesi )

TOPLUMSAL BİLİNÇLENDİRME

Bilinç; kişinin kendi yaşantısına, çevresindeki kişilere, bir bütün olarak içinde yaşadığı dünyaya ilişkin farkındalığının; aldığı eğitimler, yaşadığı deneyimler, edindiği bilgiler neticesinde kazandığı farkında olma durumudur. Bilinçli olma hali farkındalıkta olunan davranışsal haldir. Ne yaptığının, niçin yaptığının, ihtiyaçların bilinmesi halidir. Yapılanların arkasında durulabildiği, sorumlulukların sonuna kadar alınabildiği duruş halidir.

Bilinçli iken duyguların, davranış olarak yansıması dengelidir; çevre iyi gözlemlenir; hem içe hem de dışa odaklanılır. Neye, nasıl ve ne zaman tepki verileceği bilinir. Özgüvenli davranışın ardında güven veren duruş vardır. Olaylara ön yargısız yaklaşıldığı için empati, sempati, merhamet duyguları kolayca yansıtılır; sahip olunanlar paylaşılır. Bilinçli yaşamak, sevinç, coşku, mutluluk duygularının an’da hayata yansıtılmasıdır. İnsani değerlere göre yaşanası bir dünya, tüm insanların bilince uyanmasıyla mümkün olacaktır.

Trafik güvenliği konusunda da sosyal bilinci oluşturmak için insan odaklı fikirler üretmek ve bunları toplumsal olarak paylaşmak gerekmektedir. Başta yerel yönetimler ve eğitim kurumları olmak üzere, STK’lar ve tüm kurumlar; tv kanalları, radyo kanalları, gazeteler, dergiler, ilan panoları, dijital platformlar gibi bütün iletişim türleri ile trafik güvenliği konusunda uygun materyallerle topyekûn üzerine düşen görevleri yapmalıdır. Toplumsal hayatta, yasaklamalardan özellikle kaçınılarak, insan merkezli trafik güvenliği kültürünün ve sosyo-denetim mekanizmalarınım geliştirilmesine katkı sağlanmalıdır.

İlimizde de trafik güvenliği konusunda tüm kurum / kuruluşlar her türlü iletişim kanalını kullanılarak ve eş zamanlı olarak toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlamalıdır.

TRAFİK EĞİTİM PİSTİ

Sosyal ve ekonomik gelişmelere bağlı olarak tüm sürücüler içerisinde genç sürücülerin sayısı hızla artarken, kazaya karışma ve kazalardan zarar görme oranları da hızla yükselmektedir. 15-24 yaş arasındaki gençlerde ölüm oranlarının % 65’ine trafik kazaları neden olmaktadır.

18-24 yaş grubu sürücülerin kazalara karışım ve kazalardan zarar görme oranı toplam kazaya karışan sürücüler içerisinde % 67,6’lık bir oran oluşturmaktadır. Yine aynı verilere göre, araç içerisinde bulunan yolculardan, kazalarda zarar görenlerin % 50,5’ini 18-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Bütün karayolunu kullananlarda (sürücü-yolcu-yaya) 25-64 yaş grubuna göre 3,5 kat daha fazla olmaktadır.

Tehlike arz eden bu durumu ortadan kaldırmak için, Birleşmiş Milletler Örgütü, üye tüm ülkelere mümkün olduğu ölçüde önlemler almalarını istemiştir.

Anaokullarında, ilkokullarda, ortaokullarda, genel / mesleki eğitimde ve diğer ileri seviyede eğitim yapan okullarda, öğrencilere yol eğitimini kazandırmak için, derslerin gerektirdiği saatlerde mecburi trafik eğitiminin verilmesini tavsiye etmektedir.

İşte bu sebeplerle; kontrollü ve güvenli ortamlarda trafik eğitimlerinin / otomobil kullanma becerilerinin geliştirilmesine imkân sağlayan modern bir trafik eğitim pisti İlimize kazandırılmalıdır.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı