Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından düzenlenen "Türk Dünyasında Nevruz ve Türkiye-Kırgızistan Kardeşlik Günleri" etkinliğinde protokol ile öğrenciler birlikte Nevruz'u kutladı. Yakılan Nevruz ateşinden atlayan Vali Mehmet Ceylan ve Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, örs üzerinde demir döverek Nevruz'un önemine ilişkin mesajlar verdi.
NEÜ Sosyal Tesisleri önünde gerçekleştirilen kutlama programına Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Jan. Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlerde ilk olarak Kırgızistan konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, tabiatın diriliş bayramı olan Nevruz'un tüm Türk dünyasına barış, huzur ve bereket getirmesi dileğinde bulundu. Rektör Prof. Dr. Kılıç, "Orta Asya'dan Balkanlara uzanan engin coğrafyada şenliklerle kutlanan bir bayram olan Nevruz, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin başladığı ayrıcalıklı bir zaman dilimi. Doğanın yeniden canlanmaya başlayarak hayat bulduğu Nevruz hepimizin bildiği gibi 'Yeni gün' anlamına gelmekte. Yeniliklerin birer birer doğada görülmeye başladığı bu gün aydınlığın karanlığa galebe çaldığı ve gündüzlerin uzamaya başladığı gündür, hayırlara vesile olur inşallah. Tabiatın Bereketli bağrını insana ve diğer canlılara açmaya başladığı bu gün rızkını temin etmek için uğraşan her canlıya çalışmasının karşılığını alacağının işaretidir" dedi.

Tabiatın yeniden dirilişinin dönüm noktası olan Nevruz'un, Orta Asya'dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyada baharı, uyanışı, bolluk ve bereketi, birlik ve beraberliği, sevgi ve saygıyı hep birlikte barındıran ve muştulayan bayramın adı olduğunu ifade eden Rektör Kılıç, insan ve doğanın derin ilişkisinin şenliğe dönüştüğü Nevruz'un, Türk dünyasında binlerce yıldır coşkuyla özgürlüğün, huzurun, barışın, umudun ve mutluluğun timsali olarak kutlandığını vurguladı. Rektör Kılıç: "Geçmiş ve gelecek arasında önemli bir köprü vazifesi gören Nevruz, milletimizin birlik ve beraberliğini güçlü kılan kültürel zenginliklerimizden biridir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Nevşehir ve ülkemiz olmak üzere tüm Türk Dünyasının Nevruz Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlar; birlik ve beraberliğimizin pekiştiği, barış ve huzurun egemen olduğu daha güzel mevsimlerin başlangıcına vesile olmasını temenni ederim" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik alanındaki Nevruz ateşi Vali Ceylan, Garnizon Komutanı Jan. Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul ve Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından yakıldı. Yakılan ateş üzerinden atlayan Vali Ceylan ve Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç'a öğrencilerde eşlik etti.

Nevruz ateşinden atlayan protokol üyeleri sonrasında ise örste demir dövdü.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Halk Oyunları Kulübü öğrencilerinin gösterisinin ardından ise Kırgızistan Halk Dansları Topluluğu bir gösteri sundu.