Antalya Kent Konseyi sağlık Çalışma Grubu, hazırladığı son raporda sokaklardaki başıboş hayvanların neden oldukları bulaşıcı hastalıklara dikkat çekti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele için hayvanların geçiş güzergahlarında Ağızdan Aşılama Projesi uygulamaya konuldu.  

Nevşehir'de ki proje dahilinde özel köfte şeklinde et ve balıktan oluşan yemler tilkilerin yoğun bulunduğu bölgelere uçakla atıldı. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabiliyorlar. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve ağız boşluğuna yayılarak hastalığa karşı bağışıklık sağlayacak. Tilkilere özel, köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılması önlemiş, bu sayede hastalığın insanlara da bulaşma riski azaltılmış olacak.


Kuduzla mücadele kapsamında 2013 yılında 105 bin km’lik alanda Gündoğmuş, Beldibi - Antalya, Nevşehir - Kayseri hattı ile Yozgat - Kocaeli koridorunda yaban hayvanlara yönelik uçaklarla aşılı yem atılarak aşılama yapıldığı da hatırlatılan raporda, “Önlemler kapsamında çiftlik hayvanlarına yönelik de aşılama çalışmaları yapılmıştır. Kuduz hastalığının ısırma yoluyla geçtiği, zamanında müdahale edilmediğinde telafisi olmadığı ve bu anlamıyla insanları ürküttüğü, ancak önlenebilir bir hastalık olduğu bilinmektedir. Birçok memeli hayvanda da kuduz hastalığı görülmektedir. Bu nedenle sadece Antalya’da değil, tüm Türkiye’de aşılama yapılması ve sorununun bu şekilde çözülmesi gerekmektedir. Yaban hayvanlarında yüzde 5 oranında kuduz riski bulunmaktadır.Uçaktan atılan kuduz aşısını kuduz hayvanın yememe riskinin olduğu bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yönetimiyle İçişleri Bakanlığı ve belediyelerin de katkıları alınarak gerekli önlemler alınmalı, çalışmalar yapılmalıdır” ifadelerine yer veriliyor.
KİST HİDATİK RİSKİ
Sokak hayvanlarından bulaşan ikinci önemli bir hastalığın da kist hidatik olduğu vurgulanan raporda, bu hastalıkla ilgili ise şu uyarılarda bulunuluyor:
“Bu hastalık sokak hayvanlarının dışkıları ile bıraktıkları tenyanın akciğer ve karaciğere yerleşerek organ hasarına sebep olması ile açığa çıkmaktadır. Gezi alanları, parklar ve bahçeler, kaldırımlar risk alanı olarak görülmektedir. Sokak hayvanlarının ve hayvan besleyen vatandaşların beslediği hayvanlarını aşılanması önemlidir. Kepez Belediyesi tarafından önlem olarak karantina ve aşılama çalışmaları yapılmıştır. Barınakta gerekli önlemler alınmıştır. Henüz bu güne kadar köpeklerde kuduz görülmemiştir. Hayvandan insana bulaşan 200 civarında hastalık vardır. Ülkemizde bunun 40’ı görülmektedir. Kuduz hastalığı kadar tenya ile bulaşan kist hidatik hastalığı da risk oluşturmaktadır. Hayvan dışkısında yaşayan ekinokokus hayvanın dışkısıyla atılmakta, en az 150 yumurta her seferinde etrafa yayılmaktadır. Havaya yayılan yumurtalar solunum ve ağız yoluyla akciğere ve karaciğere yerleşmekte enfeksiyon, karaciğer yetmezliği ve siroza sebep olmaktadır. Bu nedenle köpek besleyen vatandaşlara köpek gaitasının- dışkısının yere yaptırılmasının suç olduğu anlatılmalıdır. Caydırıcı olması açısından ilgili yönetmelik hükümleri bu kusuru işleyenlere uygulanmalıdır. Köpek ve kedi besleyenlerin çevreyi kirletme konusunda sorumlu olduklarını bilmeleri gerekmektedir.”
İlgili kurum ve kuruluşlara da gönderilecek olan raporda yer alan öneriler ise şöyle sıralandı;
Kedi ve köpek tırmalama veya ısırma olayı olduğunda hemen sabunlu suyla yıkanılması ve hemen aşıya gidilmesi halka öğretilmeli ve halk bilinçlendirilmelidir ,evcil hayvanlar Tarım İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz aşılanmalı ve bu konuda hayvan sahipleri bilgilendirilmelidir, Tarım İl Müdürlüğü ve Belediye işbirliğiyle sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, aşılanmalı ve kayıt altına alınmalıdır, insanların hayvanları bulundukları ortamdan uzaklaştırarak barınakların bulundukları yerlere çuvallarla bırakmaları doğru bir önlem değildir, hayvan besleyenlerin kısırlaştırma yapması mecburi kılınmalıdır, mobil kısırlaştırma aracı devreye sokulmalıdır, her mahallede - Antalya’da en az 10 tane- bakımevi yapılmalı, sahipli hayvan barınağa kabul edilmemelidir, Barınaklar sahipsiz hayvanlara hizmet vermelidir, hayvan dışkılarının sokağa yaptırılması önlenmeli, yaptıran hayvan sahiplerine ise cezai işlem uygulanmalıdır.