Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 2014 yılında başlatılan "Nevşehir iline ait yerel meyve çeşitlerinin tespiti ve korunması " projesinin fidan üretim süreci  devam ediyor.  

Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Gürol ÇETİN bu projede ki asıl amacın  Nevşehir' in  geçmişe dayalı tarımsal değerleri ile  artık üretimi kaybolmaya yüz tutmuş  yerel  gen kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyleyerek ilk olarak tespit edilen ve aşı kalemleri alınan  yerel elma çeşitlerinin İsparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde aşılandığını bildirdi.  Geçmişten bugüne varlığını sürdürebilmiş bu çeşitlerin tat ve aroma bakımından farklı lezzetler taşıdığına vurgu yaparak gelecekte yapılacak AR-GE çalışmalarıyla daha güzel sonuçlar ortaya konabileceğinin altını çizdi.

ÇETİN açıklamasında "Yaptığımız çalışmalarda  13 farklı çeşit elma çeşidi tespit etmiştik. Bu elma çeşitleri; Harmanekşisi, Taşekşi, Zanapa, Altıparmak, Karanfil elması, Tavşanbaşı, Sulugevrek, Sarıekşi, Morekşi, Kızılekşi, Arapkızı, Misket, Saksı elması ve Cenik Elmasıdır. Bu elmalardan ilk on sıradaki elma çeşitleri bölgemize has çeşitlerdir. Arapkızı diğer yörelerde de bulunan ve ekonomik değeri fazla olan bir çeşittir. 12. Çeşit olan misket çeşidinin çok farklı alt türlerine rastlanılmıştır. Ekonomik değeri düşük olduğu ve yörede yaygın olduğu için üretim planına dahil edilmemiştir. Saksı elması ise spur sürgün gelişmesi ile üreyen ve kendisi bodur anaç olarak kullanılabilecek bir çeşittir. Aşılanması durumunda kendine has bodur yapıyı kaybedeceği için üretimi farklı bir yolla denenecektir.

Proje ile tespit edilen bu çeşitlerin  her bir çeşit için MM106 ve  MM111 anaçlarına 35 adet olmak üzere toplam 980 adet  ve her bir çeşitten 2 şer adet M9 bodur anaç üzerine İsparta Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde  aşılanması tamamlanmıştır" diyerek İl Müdürlüğü proje teknik ekibinin İsparta da aşılanan fidanları yerinde kontrol ettiğini ve fidanların sağlıklı olarak gelimelerini sürdürdüğünü belirtti.  Elde edilen fidanların 2016 yılında  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde dikimlerinin tamamlanarak seleksiyon bahçesi oluşturulacağını ve tescil çalışmalarına başlanacağını kaydetti.