Nevşehir Cumhuriyet Mahallesinde bulunan , Dünyanın en büyük Yeraltı Şehrinin ortaya çıkarılması için çalışmalar olanca hızıyla devam edilirken Altınoran Teknik Çizim Atölyesince çekilen 3D lazer tarayıcı görüntülerini ilk kez FİB Haber'de sizler için yayımlıyoruz.

 
Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Nevşehir Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dev bir yeraltı kenti ortaya çıktı. 11 mahalleyi kapsayan proje çerçevesinde boşaltılan konutların altından çıkan 7 km’lik tünel nedeniyle TOKİ, üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgedeki yeraltı şehrinin Nevşehir'e kazandırılması için inşaat çalışmalarını durdurdu.

KENTSEL Dönüşüm çalışmaları ardından yıkılan Nevşehir Kalesi etrafındaki evlerin altında bulunan yeraltı şehri yapılacak çalışmalarla tamamen ortaya çıkartılıp restorasyon projesinin tamamlanmasının ardından ziyarete açılacak.

Nasıl Bulunmuştu ?

Türkiye, böylece dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden birine sahip olacak. Nevşehir Kalesi çevresinde Kentsel Dönüşüm çalışmaları sonrasında bine yakın konutun yıkımını gerçekleştirildi. Başlatılan temizleme çalışmaları sırasında buranın altında 110 metre kotta 785 bin metrekarelik alanın çok büyük bölümünde bir yeraltı şehri olduğu fark edildi.

Türkiye'nin peribacaları ve yeraltı şehirleri ile ünlü önemli turizm merkezlerinden olan ve yılda ortalama 2.5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya Bölgesi'nde şu anda Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin ve Özkonak yeraltı şehirleri turistlerin ziyaretine açık bulunuyor. Nevşehir Kalesi'nin altında birbiriyle bağlantılı olduğu belirtilen ve yaklaşık 785 bin metrekarelik bir alanı kapladığı belirlenen yeraltı şehri Kapadokya ve ülke turizmine kazandırılma çalışmaları da yapılacak. Tespit edilen yeraltı şehri kapladığı alanla dünyanın en büyük yeraltı şehirlerinden biri olduğunu ifade ediliyor. Ayrıca Göre beldesinden Nevşehir Kalesi’ne kadar da 7 kilometrelik bir tünel tespit edildi. Osmanlı arşivlerinden de bölgede 30 adet su yolunun olduğu belirlendi.

FİB Haber Merkezi olarak edindiğimiz bilgilere göre yeraltı kentlerinin ortaya çıkartılması için bizzat insan gücüyle tek tek ellerle açılan tünellerde çalışmaların 5 yıl sürebileceği belirtildi.

İşte Kalenin şuan ki hali... Çalışmalar HIZLA devam ediyor