Kansere karşı koruyucu olduğu, ayrıca kanser hücrelerini tedavi edici özelliğe sahip olduğu tespit edilen keçi sütü üretimine Balcın Köyü'nde başlandı

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon ton süt üretiliyor. Bunun yüzde 95'inden fazlasını inek sütü oluşturuyor. Keçi sütü özellikle son iki-üç yıldır halkın beslenmesine verdiği önem ve keçi sütünün yararlarının giderek daha fazla duyulmasıyla ivme kazandı. 

Nevşehir'in Balcın Köyü'nde şifa deposu olarak nitelendirilen keçi sütü ve ürünlerinin üretimine başlayan Kahraman Başkay, "Nevşehirli hemşehrilerimiz bizi 0530 065 3244 numaralıtelefonumdan arayarak modern bilimin şifa deposu olarak ilan ettiği keçi sütü ve keçi sütü ürünlerinden temin edebilirler" dedi. 1 litre keçi sütünün sadece 2 TL'den satışa sunulduğunu kaydeden Başkay, "gayemiz Nevşehir'e şifa dağıtmak" dedi

KANSERE KARŞI KORUYUCU
Esansiyel yağ asitleri miktarının keçi sütünde daha fazla olduğunu söyleyen uzmanlar,  "Özellikle üronik asit çok önemli bir fonksiyonel beslenme ajanıdır. Kalp sağlığından obeziteye, göğüs kanserinden prostat kanserine kadar, çok önemli kanser türlerine karşı koruyucu, ergonomik yaşam sağlayıcı bir besin bileşenidir" derken, İtalya ve Yunanistan'da peynir tüketimine bağlı göğüs kanseri sıklığının Türkiye'ye göre daha az olduğunu belirttiler. Uzmanlar, periyodik olarak keçi sütünden üretilen ürünler tüketilirse, kanser türlerine karşı vücudun kalkan oluşturması sağlanır " diyor.

Keçi Sütünde Kalsiyum Anne Sütünden 4 Kat Daha Fazladır
-Keçi sütünün, kalsiyum açısından anne sütünden 4 kat daha fazla olduğuna dikkat çekilirken, 100 gram anne sütünde kalsiyum oranı 32, inek sütünde 119, keçi sütünde 134 miligram. Keçi sütü, diş-kemik  ve gelişimi için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sebeple keçi sütü, bebek maması üretimi için ideal bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır.

-C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü, özellikle B1 (Thiamin ) , B2 (Riboflavin ) vitaminleri ve fosforca zengindir. Bu nedenle yetersiz kırmızı et ve balık tüketen toplumlarda keçi sütü ayrı bir yarar sağlayacaktır. Keçi sütünün, vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından da anne sütüne yakın olduğunu bildiriliyor.

-1999 yılında yapılan bir araştırmada keçi sütü ile beslenen gelişme çağındaki çocuklarda, inek sütü ile beslenenlere kıyasla demir, magnezyum, fosfor miktarı ve kemik yoğunluğunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca keçi sütünün, inek sütünden daha fazla miktarda biyo-yararlanılabilir demir içerdiği tespit edilmiştir.

-Cilt sorunları, migren, sindirim bozuklukları ve astım gibi alerjik reaksiyonlara yol açan β-Laktoalbumin gibi proteinler inek sütünde yüksek seviyede bulunurken keçi sütünde anne sütüne yakın seviyelerde bulunmaktadır. Ayrıca keçi sütündeki beta-laktoalbumin inek sütündekinden daha kolay sindirilir.

-Nükleotidler, serbest amino asitler ve poliaminler gibi birçok bioaktif bileşik keçi sütünde doğal olarak yüksek seviyelerde mevcuttur.