Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde Elektrik nakil hattı direklerinde çıkan kıvılcım yangına sebebiyet verdi.

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklama göre Nevşehir'in Derinkuyu İlçesinde Elektrik nakil hattı direklerindeki seksonel arızasından dolayı çıkan kıvılcımlar çavdar tarlasında yangına  sebebiyet verdi. Çıkan yangın binlerce dekar ekili hububat arazisini tehdit ederken Anında yapılan müdahale yangını kısıtlı bir bölgeye hapsederek büyük bir faciayı önlendi.


Derinkuyu Ziraat Odası Başkanlığından yapılan o açıklama ve korkutan yangın...

İlçemiz Derinkuyu -Aksaray istikamatin de Derinkuyu çıkışı 2. KM sinde Yusuf BALCI ve Birol DOLAP isimli çiftçilerimizin buğday ve çavdar tarlalarında sabah saat 08;15 de Elektrik nakil hattı direklerindeki seksonel arızasından dolayı şase olmuş ve çavdar tarlasına düşen kıvılcımlar sonucu Birol DOLAP a ait çavdar tarlasında yangın çıkmıştır.

Çıkan yangın yan sınır tarladaki Yusuf BALCI ya ait buğday tarlasına sıçramış, Derinkuyu Belediyesinin itfaiye,kepçe,grayder v.s araçları,çiftçilerimizin traktörleri ve yine çiftçilerimizin kürek v.s ile müdahalesi sonucu çok kısa sürede yangın söndürülmüştür.

Yaklaşık 11.000 m2 alanda (9.000 m2 buğday, 2.000 m2 çavdar )sulu üretim yapılmış ve sertifikalı tohumluk kullanımı vardı.

Yangının gündüz ve sabah vakti olması büyük bir felaketi önlemiştir, O bölgeden Niğde İstikametine doğru binlerce dekar ekili hububat arazisi mevcuttur. Anında müdahale yangını kısıtlı bir bölgeye hapsederek büyük bir faciayı önlemiştir.

Ziraat Odası Başkanlığımız'ın görevlendirdiği yetkili Personeli Olay yerine vararak çiftçilerimize teknik ve yasal hakları konusunda yardımcı olmuş ;Nevşehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Elektrik Elektronik Mühendisinin,Derinkuyu İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü Ziraat Teknisyeninin,Derinkuyu Jandarma Karakol Komutanlığı yetkilisinin,MEDAŞ Derinkuyu İlçe Şefliği nin ve Derinkuyu Bölgesindeki Enerji nakil hatlarının bakım ve kontrolünden sorumlu Bemak şirketi yetkililerinin çalışma ve raporlarında Çiftçilerimiz adına ve hakkına çalışmalara yardımcı olmuştur.
Odamız tarafından görevlendirilen Personel TZOB Teknik Hizmetler Kurulu Başkanlığı ile iletişime geçip yasal haklar hakkında teknik bilgi konusunda destek sağlamıştır.
Bemak şirketi yetkilileri ile gerekli görüşmeler yapıp zararın karşılanacağı beyanı alınmasına rağmen,daha sonra Bemak şirketinin yetkililerinin çiftçilerimize vermiş olduğu zarar bedelinin düşük olması ve çiftçilerimizin bunu kabul etmemesi üzerine Kanunlar nezdinde yasal süreç başlatılmış olup ;
Ziraat Odası olarak ; alın teri olan yanan ürünlerinden dolayı çiftçilerimize geçmiş olsun der,Konunun takipçisi olacağımızı ve her platform da kanunlar nezdinde çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini savunacağımızı beyan ederiz.
İlçemiz genelinde hububat hasadının devam ettiği şu günler de gerek ürün gerek se anız yangınlarına karşı çiftçilerimizi bir daha uyarır dikkatli olmaları konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz.