Nevşehir'in Gülşehir ilçesindeki bir inşaatta fosil yataklarına rastlandı.
Söz konusu alanda Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okşan Başoğlunun bilimsel danışmanlığında yapılan kurtarma kazılarında Eguioae (Atgiller), Bovidae (Öküzgiller), Rhinocerotidae (Gergedangiller), Gomphotheriide (Filgiller), Giraffidae (Zürafa), Suidae (Domuz) ile gergedanların bir alt türlerinden olan Acerorhinus ve Chilotherium'a ait fosiller ele geçirildi.

Kapadokya Bölgesinin jeolojik devir faunasının belirlenmesine önemli katkı sağlayacağı düşünülen fosil örnekleri Nevşehir Müze Müdürlüğü'nde koruma altına alındı. Bölgenin faunasına ışık tutacak olan kazı çalışmalarına 2015 yılında da devam edilmesi planlanıyor

Gülşehir ilçesine bağlı Yeniyaylacık köyünde, geçen yıl fil ve gergedan fosillerinin bulunduğu bölgedeki kazı çalışmaları, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında yeniden başlatıldı. 

Başoğlu, yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarının yapıldığı alanda geçen yıl günümüzden 8-12 milyon yıl öncesine ait fosillerin bulunduğunu anımsattı. 

Bölgede arkeoloji bölümü öğretim görevlileri ve 12 öğrenciyle kazı çalışması yürüttüklerini belirten Başoğlu, bu yıl kazı çalışmalarını ağustos sonuna kadar sürdürmeyi planladıklarını ifade etti. 

Kızılırmak havzasının bazı sebeplerle göç eden toplulukların geçiş noktası konumunda olduğunu, bu nedenle kazı devamında daha değişik bulgulara ulaşmayı umduklarını ifade eden Başoğlu, şöyle konuştu:

"Fosil buluntularından yola çıkarak bölgenin miyosen dönem faunasının belirlenmesi amaçlanıyor. Bu nedenle bölgenin jeolojik yapılanması ve bunu takip eden coğrafi özellikler göz önünde bulundurularak Nevşehir'i bütün olarak ele alıyoruz. Yapılan araştırmalar sayesinde Anadolu’nun doğa tarihi açısından önemi ve bu fosillerin birbiriyle olan bağlantısı saptanacak, ayrıca kültürel miras da kayıt altına alınmış olacak."