Nevşehir Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD) üyelerine yönelik yurt dışı iş gezilerini sürdürüyor. GESİAD organizesi ile Nijer'e giden Nevşehirli işadamları geziden mutlu olarak döndü.

 

GESİAD Yönetim Kurulu üyesi Fevzi Çevrük başkanlığındaki 15 kişilik işadamı heyeti, Nijer'deki Türk İşadamları Derneği (ANTE)'nin davetlisi olarak Nijer'in başkenti Miamey'e gitti. Çevrük, burada beklediklerinin çok üstünde bir karşılama olduğunu belirterek " Nijer'de Miamay'i gezerek şehir turu yaptık. Şehirdeki ticari olanaklarını araştırma fırsatı bulduk. ANTE Derneği Genel Sekreteri Hasan Çelik, dernek merkez binasında ülkenin genel durumu ve ticareti ile ilgili bir sunum yaptı. Bu sunum ve gördüklerimiz ile birlikte ülke hakkında ticaretin nasıl yapılacağı, Türkiye'den bir ürünün nasıl Nijer'e geleceği ve işadamlarımızın ürettiği ürünlerin buradaki piyasasının ne olduğu hakkında detaylı bilgimiz oldu" dedi.

 

Gezide Nijer'de faaliyet gösteren Türk işadamlarının işyerlerini ziyaret ettiklerini ve Türk Koleji'ni de gezdiklerini ifade eden Çevrük " Nijer'de ticaret yapan işadamları çok memnun olduklarını, bundan dolayı da Nijer'de yeni firmalar açmak için çabalarının olduğunu söylediler. Türkçe Olimpiyatları için ülkede bir seferberlik olduğunu, çocukların şarkılarla, şiirlerle hazırlandığını, Türkçe'yi en güzel okumak için çaba harcadıklarını bizzat yaşadık. Üyelerimizle birlikte Türkçe Olimpiyatları seçmesinde jüri üyesi olduk. Güzel Türkçemizin 7 bin kilometre ötede konuşulduğunu ve bayrağımızın dalgalandığını görmek bizi çok gururlandırdı" dedi.

 

Çevrük "Miamey'e 4 saat uzaklıktaki bir köyü de ziyaret ederek Kimse Yok mu Derneği ile üyelerimiz yardım dağıtımında bulundular. Ordaki gördüğümüz açlık ve sefalet içler açısı idi" dedi. Nijer'in, zengin uranyum, maden kömürü, fosfat ve petrol yataklarına sahip olmasına karşın kendisinin işletemediğini kaydeden Çevrük " Nijer, ayrıca et üretiminden büyük gelir elde etmektedir. Ülkenin kendi ihtiyacını karşılayacak gıda, tekstil ve çimento endüstrisi mevcuttur. Balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır. Dolayısıyla zengin kaynaklara sahip ülkede önemli potansiyellerde bulunmaktadır. Nijer'de bulunan ANTE Derneği'de iş yapmak isteyenlerin her türlü yardımı sağlamaktadır" diye konuştu.

 

Çevrük, iş gezilerinin bundan sonrada devam edeceğini dile getirdi.