NEVŞEHİRLİ GİRİŞİMCİ’NİN  BÜYÜK BAŞARISI...

JAPONYA’DA GÖRDÜĞÜ TOPRAKSIZ TARIM’I KAPADOKYA’DA  GERÇEKLEŞTİRDİ

KAPADOKYA DOMATESİ DÜNYAYA AÇILIYOR

 

Nevşehirli  girişimci  Katlı, dil öğrenimi için gittiği Japonya’da gördüğü topraksız tarım sistemini Nevşehir’de gerçekleştirerek bir ilke imza attı.

Nevşehir’de Sulusaray Beldesi’nde 8 bin metrekare kapalı alanda sera oluşturan ve oluşturduğu serada modern ısıtmalı,topraksız ve bilgisayar otomasyonu gerçekleştiren  Ziraat Teknisyeni  Yılmaz Katlı,  Türkiye’de topraksız tarım yapıldığını ancak Kapadokya Bölgesi’nde  bu işlemin ilk kez denendiğini belirterek, “Oluşturduğumuz serada toprak yerine yine bölgemizde bulunan perlit madeni kullanılıyor ve sulamanın yanı sıra gübreleme ve havalandırma sistemleri bilgisayar otomasyonu ile sağlanıyor.” Dedi.

Serada  tamamen organik domates yetiştirildiğini  kaydeden Katlı, iki yıl önce Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü tarafından onaylanan ve kısa adı İPARD  olan Tarımsal Kırsal Kalkınma teşviki ile gerçekleşen projede organik tohumlamanın yapılabilmesi içinse bombus arıları beslendiğini dile getirdi .

Proje ortaklarından Yenal Kasım  ise burada üretilen organik domateslere başta Japonya olmak üzere bir çok ülkeden talep geldiğini belirterek, “Japonların aldığı numunelerle yapılan analiz sonuçlarına göre burada üretilen domatesler tüm testleri geçti ve tam organik olduğuna  karar verildi. Bu yıl yapılan geliştirme çalışmaları ile seradan 400 ton rekolte bekleniyor.Bu topraklı tarımda aynı  alana sahip olan bir alanda yapılan üretimin yaklaşık 5 katı.” Şeklinde konuştu.

Cappadocia  Domatoes  adanın tescilinin de yaptırıldığını  ve  Kapadokya domatesinin dünyaya açılacağını belirten  Proje yetkilileri  tesisin resmi açılışının önümüzdeki günlerde yapılacağını  ifade ettiler.