Temmuz ayıyla birlikte Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan gurbetçiler de, tatil için Türkiye'ye gelmeye başladı. Nevşehir’de de yaz aylarının gelmesiyle birlikte nüfustaki artış devam ediyor.

1960'larda başlayan başta Belçika, Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yapılan göçler, bugünlerde de devam ediyor.

Avrupa ülkelerindeki sıkıntılar ve Türkiye ile bulunulan ülke arasında değişen ekonomik dengeler gurbetçileri fazlasıyla etkiliyor. Bu yıl Nevşehir’e gelen gurbetçi sayısında yaklaşık yüzde 40 oranında bir düşüş olduğu tahmin ediliyor. Bu düşüşün ana sebeplerden biri kişi başı 500 Avro'yu aşan uçak bilet fiyatları olarak göze çarpıyor. Yüksek bilet fiyatları nedeniyle karayolunu tercih eden gurbetçilerin yolculukta yaşadıkları sıkıntılar da Türkiye'ye geliş durumlarını etkiliyor.

Haziran ayının ortalarından itibaren başlayan memleket yolculuğu yaklaşık 5 haftalık tatil sonrasında geri dönüş ile tamamlanıyor. Ağustos ayının sonlarına doğru biten gurbetçilerin tatil serüveni bir sonraki yıl yaz aylarının gelmesi ile tekrar başlıyor.