Nevşehir’de son 10 yıldır gündemde olan, bir türlü zamanında tamamlanıp hizmete açılamayan Öğretmenevi bilmecesine bir yeni soru işaretini daha öğretmenevinin yapımını üstlenen firma koydu.

En son il özel idaresi kaynaklarından edinilen bilgilere göre inşaatı yüklenen firmanın çeşitli sıkıntılarından dolayı geciktiği ve halen tamamlanarak hizmete açılamadığı belirtilen öğretmenevi inşaatının ne zaman tamamlanacağı konusuna da bir açıklık getirilememişti.

Nevşehir kamuoyunda halen yeri bile tartışılmaya devam eden yeni öğretmenevi inşaatının neden geciktiğine açıklık getirmeye çalışan firma yetkilisi Yücel Katmakaya konuya dair açıklamalarında, “Taahhüdümüz altında yapımı devam eden Nevşehir öğretmen evi inşaatı ile ilgili daha önce görsel ve yazılı basında çıkan haberlere ilişkin olarak bu açıklamayı yapma gereği duyduk. İnşaatımızın bitim süresi 01.08.2017’dir ancak projede  eksik çizilen ve unutulan çok ciddi hatalar mevcuttur projedeki eksik imalatlar ve proje kapsamında yapım işi ile ilgili gecikmeler yaşanmıştır. Firmamız daha önce yapmış olduğu sayısız kamu kurum ve kuruluşu projelerini eksiksiz ve süresinden önce teslim etmiştir. Ancak daha önce yapmış olduğumuz yüzlerce projede bu tür olaylarla karşılanmamıştır. Firmamızın daha önce teslim ettiği işlerin tüm bilgi ve belgeleri mevcuttur. Firmamız gerek iş tecrübesi gerek daha önce yapmış olduğu kamu kurum ve kuruluşlarının işleri ile ilgili birçok referansa sahiptir. Yapmış olduğumuz temel kazı çalışmalarında yer altından doğal su kaynakları çıkmıştır. Çıkan doğal kaynak suları yaklaşık 2 yıldır hala bir çözüme kavuşturulamamıştır. Dolayısıyla yapmış olduğumuz imalatlara engel olmuştur. Projede olmayan ancak yapılması mecburi olan iş kalemleri ile ilgili ciddi gecikmeler ve iş artışları olmuştur. Dolayısıyla süresinde bitmemesinin sebebi projede olmayan ama yapılması zorunlu olan iş kalemlerinden süre uzatımına gidilmiştir. Projede bakanlığın ve kamu ihale mevzuatında açık ve net olarak belirtilmesine rağmen tek bir firmayı temsil eden ve sadece o firmanın ürününü karşılayan imalatlar kullanıldığı için firmalar fahiş bedeller ve akıl almaz şartlar sunarak hem maddi hem zaman olarak firmamızı ciddi derecede zarara uğratmışlardır” dedi.

Bu açıklamaların ardından gözler yeniden öğretmenevinin yapımıyla sorumlu olan özel idareye çevrildi.

Yeni öğretmenevinde yaşanan tüm bu sıkıntılı sürecin ardından Nevşehir gündeminde yıllardır tartışılmaya devam eden bu süreç nasıl yönetildi?

Gecikmeden doğan zarar kim tarafından, nasıl karşılanacak? Sorularına yetkililerinin cevap vermesi bekleniyor.