Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Ombudsmanı Mehmet Elkatmış, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Isparta’da düzenlenen ‘II. Uluslararası Davraz Sempozyumu‘ programına katıldı. Elkatmış, Kongre’nin ‘Anayasa, Demokrasi ve Ekonomi’ konulu panelinde, Anayasa değişiklikleri kapsamında mevzuat hükümlerinin hayata geçirilmesi ve devlet organlarının hukuka bağlılığı noktasında gözlenen aksaklıklara ilişkin bir sunum yaptı.

 

Ombudsman Elkatmış, panelin açılışında yaptığı değerlendirmede Davraz etkinliğinin önemine değindi. Davraz Sempozyumu’nun çok önemli bir sempozyum olduğunu vurguladı. Elkatmış, “Türkiye son dönemde, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan haklarına saygı hususunda önemli adımlar atmıştır. Bu değişikliklerin temelinde de 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında gerçekleştirilen değişiklikler bulunmaktadır. Bununla birlikte, başta Anayasa olmak üzere, temel kanunlar ve diğer mevzuat hükümleri ile kayıt altına alınan iyileştirmelerin, “uygulamaya konulması” noktasında ciddi sıkıntılar göze çarpmaktadır” dedi.

 

Mehmet Elkatmış, Anayasa değişikliklerine de değinerek, bu değişikliklerin demokrasimizin ilerlemesi bakımından önemli olduğuna değindi. Elkatmış, “Anayasada gerçekleştirilen değişiklikler, hiç şüphesiz Türk demokrasisinin ilerlemesi bakımından önemli olmuş, özellikle temel hak ve özgürlüklerin kapsamının genişletilmesine ve yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının güçlendirilmesine yönelik adımlar çerçevesinde daha çağdaş bir Anayasamız oluşmuştur. Ancak, tüm bu değişiklikler hâlen TBMM bünyesinde devam eden, tamamıyla yeni ve sivil bir Anayasa hazırlanması ihtiyacını ortadan kaldırmamaktadır” şeklinde konuştu.

 

II. Uluslararası Davraz Kongresi’nin öğleden sonraki oturumuna Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Faruk Bal, Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart, SDÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Metin ve Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şeref İba da katıldı. Oturumda  “Anayasa ve Demokrasi, Demokrasi Tartışmaları, Küreselleşme ve İnsan Hakları, Çok Kültürlülük, İnsan Hakları ve Demokrasi, AB Süreci ve Türk Demokrasisi, İnsan Haklarının Ulusal ve Uluslararası Alanda Korunması ile İlgili Sorunlar ve Gelişmeler, İnsan Haklarındaki Güncel Tartışmalar ve Türkiye’de Yeni Anayasa” başlıklı konular tartışıldı.