Habertürk'ün haberine göre, kasko ve zorunlu trafik sigortalarına 8-10 ay taksit yapılırken, Hazine, sigortacılık mevzuatı uyarınca yüzde 25'i peşin, kalanı 5 taksit olmak üzere ödeme yapılabileceğini, peşinat ödenmediği sürece sigorta sözleşmesinin yürürlüğe girmeyeceğini bildirdi. 
GECİKME FAİZİ TALEBİYLE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Hazine, zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketinin karşı tarafın hasarını ödeyip ödemediğinin kontrol edilmesi gerektiğini, aksi takdirde gecikme faizi talebiyle karşılaşılabileceğini belirtti.

Hazine Müsteşarlığı, sigorta yaptıran vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı. Kredi kartında 9 taksit sınırlaması öncesi bir vatandaş, sigorta poliçesini on taksit yaptırıp yaptıramayacağını sordu. Hazine'nin verdiği yanıtta, sigortacılık Mevzuatına göre, sigortaya ilişkin ücretin peşin ya da taksitle ödenme olanağı bulunduğu, mevzuatta aksine bir hüküm bulunmadığı sürece, taksitlendirme yapılmasına karar verilmesi durumunda, genel olarak, toplam primin en az yüzde 25'i peşin ödenmek suretiyle, kalan tutarın 5 taksit halinde ödenebileceği belirtildi. 

Zorunlu sigortalara ilişkin çoğu zaman peşin ödeme esasının kabul edildiği vurgulanan yanıtta, "Unutmayın! Peşinat ödenmediği sürece sigorta sözleşmesi yürürlüğe girmez. Bu itibarla bir sigorta sözleşmesi için 10 taksit yaptırma imkanınız bulunmamaktadır" denildi.

FAİZ İSTENEBİLİR

Bir vatandaş da kendisinin kusurlu olduğu kazada karşı tarafın hasarının zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaması nedeniyle hasar tutarının faiziyle istendiğini, ne yapması gerektiğini sordu. 

Hazine ise zarar gören kişilerin uğradıkları hasarın giderilmesi için yasal olarak doğrudan kusurlu tarafa ya da onun sigorta şirketine başvurma hakkına sahip olduğunu belirtti. Böyle bir tazminat talebi ile karşılaşılması durumunda sigorta şirketini haberdar ederek gerekli tazminat ödemesinin yapılmasının istenebileceği, ya da ödemeyi kendisi yapıp sonrasında sigorta şirketinin yükümlülüğünde olan kısmını tahsil edebileceği kaydedildi. Yanıtta, "Zarar gören kişinin hasarının giderilmesine yönelik olarak sigorta şirketinizin yasal süreler içinde tazminat ödemesinde bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz, gelecekte zarar gören üçüncü şahısların faizi içerir talepleri ile karşılaşmanızı engelleyecektir" ifadesine yer verildi.