Avanos’a bağlı Özkonak Beldesinde bulunan Yeraltı Şehrinin Çevre Düzenleme çalışmaları Özkonak Belediyesi ekipleri tarafından Başkan İlker Yürekli imzasıyla durduruldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü DÖSİMM tarafından Nevşehir İl Kültür Müdürlüğünce yürütülen çalışmayla inşaatı devam etmekte olan Özkonak Yeraltı Şehri Çevre düzenmesi inşaatı Özkonak Belediyesi tarafından durdurulması üzerine FİB Haber Merkezi olarak gerekçeleri için kendisine sorduğumuz Başkan İlker Yürekli, konu hakkında açıklama yapmaktan kaçınarak yapılması ne gerekiyorsa onu yapıyoruz burdada o yapılmıştır diyerek üstü kapalı konuştu.

Başkan Yürekli ,Vatandaşlarımız ve esnaflarımızca büyük tepki toplayan ve ruhsatı dahi olmayan bu yer hakkında Belediyemiz görevlilerince tutulan durum tesbit tutanağına istinaden, İnşaatı Kültür Müdürlüğünce yürütülen Yeraltı Şehri Çevre Düzenleme İnşaatının Ruhsatsız ve kadostro sınırlarını ihlal ettiği yerinde yapılan ölçümler sonucunda tesbit edilmiştir.
İnşaat hakkında Gerekli işlemler yapılarak 23.06.2014 tarih itibariyle Yapı Tatil Zaptı ile inşaat taki Ruhsatı alınıncaya kadar durdurulmuştur dedi.
İşte durdurulan İnşaatta FİB Haber merkezi olarak yaptığımız gezi ve incelemelerde, Gişe yerinin bakımsız inşaat sahasının bakımsız ve dağınıklığı gözlerden kaçmadı. 

-------------------------------------

Edindiğimiz bilgilere göre Nevşehir’in Avanos ilçesine bağlı Özkonak beldesinde bulunan Özkonak yer altı şehrinin çevre düzenleme çalışmalarına geçtiğimiz yıl 2013 te DÖSİMM tarafından başlanılmıştı.

Fakat İnşaatın plansız ve programsız bir şekilde yürütüldüğü, yöre halkının göz ardı edilmesi hala hazırda bulunduğu Yerel Yönetimden Ruhsatı dahi olmayışı gibi bir takım sebepler kasabada büyük tepki topladı ....

Özkonaklı çok sayıda Vatandaş ve esnafların tepkisini çeken Özkonak yer altı şehrinin çevre düzenleme çalışmaları iddialara göre gerekli hukuki şartları taşımadığı ve hatta Ruhsatı dahi olmadığı gibi gerekçelere dayanılarak devam eden inşaat çalışmaları için durdurulma kararı alındığı ve inşaatın mühürlenerek durudurulduğu bildirildi.

DÖSİMM Kimdir nedir ne iş yapar ?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü, 19.06.1979 tarihinde kabul edilen 2252 Sayılı Döner Sermaye Kanunu uyarınca kurulmuş olup, aynı kanun uyarınca kamu tüzel kişiliğine sahip olan bir kurumdur. 

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) genel bütçeden yardım almaksızın kendi kaynakları ile işletilen bir kurumdur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en büyük bütçeli ve en büyük istihdamına sahip DÖSİMM, Bakanlığın ticari operasyonlarını yürütmekte, kültürel varlığın korunması ve geliştirilmesi, kültür ve turizm altyapı yatırımları ile ülke tanıtımı için kaynak sağlamaktadır.   

Yaygın olarak bilinen Geleneksel El Sanatları ve Kitap Satış Mağazaları DÖSİMM tarafından işletilmektedir. Bunun dışında müze ve örenyerleri gelirlerinin tahsil edilmesi, Bakanlığımıza bağlı tarihi mekanların kısa süreli kullandırılması, müze ve örenyerleri, kültür merkezleri, galeriler ve kütüphanelerin ticari ünitelerinin kiraya verilmesi DÖSİMM’in görevleri arasındadır.