TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasının açılış töreni için Aksaray'a geldi. Açılış Törenine Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız,Meclis Başkanı Seyit İnce ve Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş'ta katıldı. 

Hisarcıklıoğlu ayrıca Aksaray’a TOBB Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi yapılması için hazırlanan protokole de imza attı. TOBB Başkanı burada yaptığı konuşmada girişimcilerin ülkenin gözbebeği olması gerektiğini söyledi.​

Girişimciler için ‘bu ülkenin üreteni ve çarkını çevireni’ diyen Hisarcıklıoğlu, “Bir insana iş ve aş verebilenlere ne mutlu. Bundan daha güzel ne var?” diye konuştu.

 

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Hizmet Binası Açılışı ve TOBB Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Protokol Töreni’ne TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş’ın ev sahipliğinde Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun ve İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız,Meclis Başkanı Seyit İnce ve Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş ile çok sayıda oda ve borsa başkanı ile işadamı katıldı.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada marka şehir olmanın ve başarının sırrının birlik ve beraberlikten geçtiğini ifade ederken ortak aklın önemine vurgu yaptı. Ortak aklın herkesin aynı düşünmesi anlamına gelmediğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Hepimiz farklı düşüneceğiz. Sonunda tartışıp ortak bir fikirde buluşacağız. Ondan sonra da ona destek verip şehrimiz için birlikte çalışacağız” diye konuştu.

 

Konuşmasında Aksaray ekonomisine ilişkin bilgiler de veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Aksaray’ın ihracatının son 10 yılda Türkiye’nin ihracatının iki misli oranda artış gösterdiğini anlattı. Aksaray’ın kadın ve genç girişimci kurullarının başkanlarını da tanıtan ve kendilerine teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, bütün babalara da kız çocuklarını girişimci olarak yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Ülkenin istihdam sorununu çözebilmesi için yeni girişimcilere ihtiyacı olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Kızınızı en iyi şartlarda okutup mühendis yapıyorsunuz. Sonra evlenip evde çocuk baksın istiyorsunuz. Bu ülke kaynaklarını israftır. Kızınıza kendi işyerinizde yer verin. Onları da girişimci yapın” dedi.

 

-Ülkeler değil, şehirler yarışıyor

 

Artık dünyada ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığını ifade eden Hisarcıklıoğlu dünya ekonomisinin yüzde 60’ının şehirlerde döndüğünü anlattı. M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şimdilik hedeflerimiz 2023. Birey olarak 2,5 misli daha zengin olmak istiyoruz. Kişi başına düşen milli gelirimizi 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkartmak istiyoruz. Bunu ancak sizler sayesinde yaparız" dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, seçim dönemlerinde reform yapılmasının zor olduğunu söyledi. Dünyanın hiçbir yerinde seçim dönemlerinde reform yapılmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ancak reform sürecinin devam etmesinin şart olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, 2023 hedeflerine ulaşma noktasında, 2015 seçimleri sonrası 4 yıl seçim olmadığını hatırlatarak, "Onun için yarın buraya tüm siyasi partilerimiz gelecek. 5'er, 6'şar ay sonra başlar. Geldikleri zaman tek bir şey istememiz lazım. Özel sektörün önünü açacak reformlara hızla devam ediyor olmamız lazım. Hızla devam edersek bu olabilir" diye konuştu.

 

- "Bütün dünyaya mal satar hale geldik"

 

Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde yapısal reformların biri olan istihdam üzerinde durulması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

"Ecdadın bıraktığı bu topraklara layık olanı yapıyoruz. Aksaray'da son 30 sene öncesine kadar sütü mü konuşabilirdik? Mercedes'i, Bridgestone'yi mi konuşabilirdik? 30 sene öncesine kadar ihracatı, turizmi mi konuşuyorduk ancak biri geldi, Allah mekanını cennet etsin, ufkumuzu açtı. 'Gidin dünyaya mal satın' dedi. Allah mekanını cennet eylesin. Doğal gaz, petrol ve yeraltı zenginliğimiz yok. Biz, Türk girişimcileri olarak iş bilmezken, yol bilmezken bütün dünyaya mal satar hale geldik. 30 sene öncesinde ihracatımız sadece 3 milyar dolardı. Bunun yüzde 90'nı tarım ürünü, yüzde 10'u sanayi ürünüydü. Bugün 160 milyar dolar ihracatımız var. Bunun yüzde 90'ını sanayi malı, yüzde 8'i tarim ürünü oldu. Nereye satıyoruz. Dünyanın hangi ülkesinde ne gümrük kapısı varsa hepsinden içeri girdik, mal götürdük."

 

Türkiye'nin bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi haline geldiğine değinen Hisarcıklıoğlu, bunun Türk özel sektörüyle yapıldığını belirtti.

 

- "Ülkemizin geleceğinden umutluyum"

 

"Bugün Allah'a şükür, Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan biri Türk markasıdır. Her satılan 4 televizyondan biri Türk malıdır. Dünyada ABD'den sonra yabancı markalı otomobil üreten ülke Türkiye'dir" diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

"Bizim insanımıza doğru yolu gösterdiğimiz zaman Japonun da üstüne çıkıyor, diğer 26 ülkenin üstüne de çıkıyor. Bizim insanımıza yeter ki doğru yolu gösterin. Doğru hedefi vereceksin onun yapamayacağı bir şey yoktur. Türk özel sektörünün geleceğinden umutluyum. Ülkemizin geleceğinden umutluyum. Son 30 yıl boyunca yaptıklarımız ortada. Şimdilik hedeflerimiz 2023. Birey olarak 2,5 misli daha zengin olmak istiyoruz. Kişi başına düşen milli gelirimizi 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkartmak istiyoruz. Bunu ancak sizler sayesinde yaparız"

 

-Meslek Lisesi için imzalar atıldı

 

Konuşmanın ardından TOBB tarafından Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptırılacak 16 derslikli meslek lisesinin protokolü Hisarcıklıoğlu ile Aksaray Valisi Şeref Ataklı tarafından imzalandı.

 


Hisarcıklıoğlu, Aksaray Ticaret Borsası’nın yemeğine katıldı.


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Aksaray programını dahilinde Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök’ün verdiği akşam yemeğine katıldı. ​

Borsa Başkanı Özkök, kentin su sorununa dikkat çekerek, problemin çözümü için Hisarcıklıoğlu’ndan destek istedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na götüreceğini ifade ederek, Hamit Özkök’ün kentin sorunlarına olan duyarlılığı ve borsada yaptığı çalışmalar nedeniyle kendisine teşekkür etti.

 

Yemek sonrasında Bölge oda ve borsa başkanları ile bir istişare toplantısı gerçekleştiren Hisarcıklıoğlu, 1 saati aşkın süre devam eden ve ortak sorunların ele alındığı toplantı sonrası Aksaray’dan ayrıldı.