Uçhisar Belediyesi tarafından kasabada bulunan Meşe sokağın isminin “Karabağ Sokak” olarak değiştirilmesi dolayısıyla açılış programı gerçekleştirildi.
Uçhisar Kasabasında düzenlenen açılış programına Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç, Kavak Belediye Başkanı Celal Yiğit ve vatandaşlar katıldı.

Açılış programında konuşan Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, “Biz Türk topraklarımızı kurtarana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Karaaslan, “Karabağ sokak adını bu sokağımıza vermeyi Azerbaycan Milletvekilimizin ve bizim birlikte almış olduğumuz bir düşünce ile oluşturmaya karar verdik. Uçhisar Belediye başkanlığımızın meclisinden geçirmiş olduğumuzu karar ile bu sokağımıza Karabağ sokak adını vermeyi uygun bulduk. Karabağ hakkında belki hepimiz biliyoruz ama küçük bir cümle ile ifade etmek istiyorum. Karabağ bir Türk toprağıdır, Karabağ bir Azerbaycan toprağıdır. Ama maalesef Karabağ şuanda bir kısmı işgal altında tutulmaktadır. Bunu biz bu topraklarımızı kurtarana kadar bu mücadelemizi vereceğimizin andıdır bu atmış olduğumuz adım” diye konuştu.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva burada yaptığı konuşmada Karabağ’da yaşanan zulme tüm dünya sessiz kaldı, insan haklarından bahseden batı nerede diye sordu. Paşayeva, “ Ben önce değerli belediye başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Özellikle Karabağ Sokağının bugün açılması için. Çünkü bugün Azerbaycan’da ki kardeşleriniz için çok acı bir gün, çok ağır bir gün. Çünkü 24 yıl önce Azerbaycan’ın ve sizin hepimizin vatan topraklarımızın bir parçası olan kadim Ağdam’ın işgal günüdür. Ağdam Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip bir bölgemizdir.  Ve bugün işgal altında orada ki camilerimiz, kabristanlarımız tarihi anıtlarımız yok ediliyor. Oradan göçmen düşmüş kardeşlerimiz kendi evine dönemiyor. Ağdam dahil bugün sizin bir milyon kardeşimiz kendi evine dönemiyor. Anne babasının kabrini ziyaret edemiyor. Çünkü işgal altında olan bölgemiz bir tek Ağdam değil. Dağlık Karabağ’ımız ve Ağdam ile beraber bunların dışında ki birçok bölgemiz halen işgal altındadır. Bu resmi birçoklarını televizyon ekranlarından gördünüz. Ama bazılarını bilmiyorsunuz. Bu bebeğin adı Zehra. 2 yaşında bile yoktu. Bundan birkaç gün önce Ermenistan askeri güçleri bu çocuğu böylesine acımasızca ailesi ile katletti. Biz küçük yaşta çocukları böyle acımasızca katleden bir işgalci ile beraber bir vahşi bir zihniyet ile yüz yüzeyiz. Böyle bir çocuğa el kaldırmak olur mu? Ama bu çocuk acımazsızca katledildi. Ama sesimizi dünyada ne kadar insan duydu. Hani insan hakları diyen batı. Nerede insan hakları diye bas bas bağıran Avrupa. Yüzlerce böylesine çocuk katledildi. Zehra onların son katledilenidir ama maalesef ki dünya buna duyarsız kaldı” dedi.

“BM beş büyük ülkenin hakkını savunan bir kurumdur”
Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva bizler Londra’da, Brüksel’de terör saldırı olduğu zaman sesimizi yükseltiyoruz ama Türkiye’de, Azerbaycan’da yapılan terör saldırılarına batı ülkeleri Avrupa ses çıkartmıyor dedi. Paşayeva,”Türkiye’de terör oldu ses yok. Niye sesiniz yok dedim. Sizde terör olduğu zaman biz lanetliyoruz. Terör insanlık düşmanıdır diyoruz. Ama siz neden bizde terör olduğu zaman sesinizi görmüyoruz. Bazılarınızı ise o terör örgütlerinin arkasında görüyoruz. Bunun adı çifte standarttır. Birleşmiş Milletler (BM) bugünlerde Azerbaycan topraklarıyla ile ilgili dört kararı var işgalden azad edilmesi için. Ama bir adım atıyor mu hayır, Çünkü Birleşmiş Milletler beş büyük devletin çıkarlarını savunan kurumdan başka bir şey değil. O devletlerin haklarını savunması gerekirse haklarını savunuyor. Ama bizim gibilerini gelirse umurlarında bile değiliz. O yüzmden uluslar arası hukukun çöktüğü uluslar arası örgütlerin birkaç büyük gücün çıkarlarını savunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu dünyada hakkını savunmanın tek yolu güçlü olacaksın. Birlik içinde olacaksın. Güçte birlikten geçer” şeklinde konuştu.
AK Parti Nevşehir milletvekili Mustafa Açıkgöz’de yaptığı konuşmada,”Azerbaycan milletvekilimiz büyük oyunlardan bahsetti. Bu büyük oyunların en büyüğü ve en son hamlesi de 15 Temmuz gecesi o hain o alçakların o dışarıdaki beyni satılmış güruhun büyük devletlerin oyunu olan o Fetoşun en son oyununu gördük. Ama Allah’a hamd olsun başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu aziz kahraman milletimizin direnişi ile sokağa çıkmasıyla darbeye dur dendi ve darbeye darbe ile karşılık verildi. Tabi BM ile güzel bir şey söyledi sayın milletvekilim. O beş büyük ülkenin kanunsuzluklarına, yolsuzluklarına, zulümlerine bir hukuki kılıftır Birleşmiş Milletler. O yüzden dünyanın lideri olan bu Türk milletinin ve ümmetin umudu olan Recep Tayyip Erdoğan her zaman her platformda dünya beşten büyüktür demiştir” dedi.

Konuşmaların ardından ise Uçhisar beldesinde “Karabağ Sokak” Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva, AK Parti Nevşehir milletvekili Mustafa Açıkgöz ve Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan tarafından açıldı.



Açılış dua edilmesi ile sona erdi.

Açılıştan sonra Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ve beraberindeki heyet, Başkan Karaaslan’ı makamında ziyaret etti. Karabağ Sokak açılışından ve Uçhisar’da Karabağ isminin yaşatılmasından dolayı Başkan Karaaslan’a minnettarlığını ifade eden Paşayeva, “ülkem adına size teşekkür ediyorum. Türk-Azerbaycan dostluğunu pekiştirmek adına yapmış olduğunuz çalışmalardan ve sağladığınız katkılardan dolayı sizi kutlarım.”dedi.

Paşayeva, Başkan Karaaslan’a günün anısına Azerbaycan’ın kültürel değerlerinin resimlerinin bulunduğu tabak hediye etti.

Başkan Karaaslan da Milletvekili Paşayeva’ya Uçhisar Kalesi’nin Güvercinlik vadisinden çekilmiş bir fotoğrafını ve Uçhisar’a ait farklı ürünlerin olduğu bir kit hediye etti.


Heyet, ardından Uçhisar Belediyesi’nin önünde Başkan Karaaslan’la toplu fotoğraf çekildi.