Jeofizik Mühendisler Odası Orta Anadolu İlleri Bölge Sekreteri Umut Ergül yaptığı açıklamada, Türkiye’de depremlerde en güvenilir bölgenin Kapadokya bölgesi olduğunu söylerken, tarihten bugüne kadar depremle yıkılan bir peribacasına rastlanılmadığını kaydetti.

Jeofizik Mühendisleri Odası Orta Anadolu İlleri Bölge Sekreteri Umut Ergül, "Kısaca depremi tanımlamak gerekirse beş magnet türünde yaşanmış yaklaşık 3.7 km derinde gerçeklemiş bir depremdir. Bölgemizde de hissedildi. 5 büyüklüğünde bir deprem orta şiddetli deprem grubuna girer bizim skalalarımızda. Açığa çıkan enerji ve büyüklük olarak da orta büyüklükteki bir atom bombasından çıkan enerji kadar bir enerji üretir. Esasen küçük depremler değildir. Fakat vuku bulduğu nokta ile bölgemiz arasındaki mesafe yakın bir mesafe olduğu için Nevşehir bölgesindeki zemin koşullarının özellikle gevşek olduğu zayıf olduğu bölgelerde deprem hissedildi. Bu tip depremler Nevşehir bölgesine zarar verir minin cevabı kısaca şu. Bölgemizdeki ilk yerleşimler milattan önce 3 binli yıllarda ticaret kolonileri döneminde başlamış. O günden bugüne burada çeşitli amaçlarla yer altı yapıları oluşturulmuş. Doğal yapılar var. Konik şeklinde peribacaları, şapkalı peribacaları gibi. Yaklaşık 5 bin yıllık süreçte bunların çoğunun deprem ve türevi bir etki ile yıkıldığını biz henüz tespit edemedik. Nevşehir bölgesinin jeolojik yapısı gereği deprem dalgasını soğurur nitelikte bir jeolojik yapılardır bunlar. Dolayısıyla bu tarzdaki bu büyüklükteki bu ölçekteki depremlerin Nevşehir bölgesine zarar vermesi söz konusu değil. Deprem özellikleri olarak deprem yaşanan bir yerde değiliz. Genelde kuzeyimizde ve güneyimizde 3,5-4 türü magnetlere rastlıyoruz. Nevşehir bölgesinde kayıtlarda tarihsel ve aletsel döneme ait kayıtlarda yaşanmış büyük deprem kayıtlarını göremiyoruz" dedi.

"BUGÜNE KADAR OLMADI"

Kapadokya bölgesinin Türkiye’nin en güvenilir bölgesi olduğunu da açıklayan Jeofizik Mühendisi Umut Ergül, "Bugüne kadar herhangi bir depremden dolayı yıkılan bir peribacasına rastlanılmadı" dedi. Ergül, "Kapadokya bölgesinde herhangi bir deprem beklentisi yok. Hatta şunu söyleyebiliriz. En genel deyimiyle Türkiye’nin en güvenli bölgesindeyiz diyebiliriz. Bölgede söz konusu 3,5-4 magnetli depremlerin peribacalarına zarar verme olasılığı yok. Olsaydı geçtiğimiz 5 bin yıl içerisinde bu etkilerden dolayı peribacalarının şapkalarında düşmeler ya da oyulmuş kaya yapıların çeşitli yıkılmalar görebilirdik. Doğal seleksiyon sonrasında bunların yıkılmalarını gözlemliyoruz. Deprem olgusu çerçevesinde yıkılmış herhangi bir peribacası kaydına rastlamadık" şeklinde konuştu.