24 Haziran Arife günü son gün orucumuz olacak ve 25 Haziran 2017 Pazar günü Allah nasip ederse Ramazan Bayramının ilk gününü kutlayacağız. 2017 Ramazan Bayramı "Pazar , Pazartesi ve Salı" günleri olmak üzere 3 gün sürecek.

Ramazan Bayramı için çok az bir süre kaldı. İslam alemi için çok özel bir yerde olan dini bayramların ilki Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak sorusu sorulmaya başlandı. Peki Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak? Bayram tatili kaç gün olacak?

İslam aleminde çok özel yere sahip olan Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala bayram hazırlıkları yapılmaya başlandı. Bayram tatilinde şehir dışına gidecekler tarafından biletler haftalar öncesinden alındı. Ramazan ayının son günü 24 Haziran Cumartesi olacak. Son oruçların tutulup son iftar sofralarının kurulmasının ardından 25 Haziran Pazar günü Ramazan Bayramı birinci günü kutlanacak. Önceki yıllarda olduğu gibi Ramazan Bayramı tatili uzun sürmeyecek. Bayramın ilk gününün hafta sonuna denk gelmesinden dolayı çalışanlar hafta için 2 gün tatil yapabilecek. 
 
BAYRAM TARİHLERİ
 
2017 yılında kutlanacak olan Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı tatil günleri şu şekilde olacak;
Ramazan Bayramı Arefe Günü – 24 Haziran Cumartesi
Ramazan Bayramı 1. Günü – 25 Haziran Pazar
Ramazan Bayramı 2. Günü – 26 Haziran Pazartesi
Ramazan Bayramı 3. Günü – 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı Arefe Günü – 31 Ağustos Perşembe
Kurban Bayramı 1. Günü – 1 Eylül Cuma 
Kurban Bayramı 2. Günü – 2 Eylül Cumartesi
Kurban Bayramı 3. Günü – 3 Eylül Pazar 
Kurban Bayramı 4. Günü – 4 Eylül Pazartesi
 
RAMAZAN AYI VE KADİR GECESİ
 
Ramazan ayı oruç ayıdır. Maddi ve manevi olarak insanların kirlerden arınmasını sağlar. Bu mübarek Ramazan ayında tutulan oruçlar ile insanlar nefsini terbiye etmeye çalışır. Oruç sadece bedenin aç bırakılması değildir. Oruç ile insanlar, yoksul insanların durumlarını daha iyi anlar hale gelirler. Bu da yoksullara karşı yapılan yardımların daha fazla artmasını sağlar. Oruç tutanlar, Allah tarafından kendilerine verilmiş olan nimetlerin değerini daha iyi anlar. Böylece verilen nimetler için şükür edilmiş olur. Ramazan ayına ilişkin olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) dört şeyin çokça yapılmasını buyurmuştur. Bu dört şey; kelime-i şehadet söylemek, istiğfar etmek, Allah’ü Teala’dan Cennet’i istemek ve Cehennem ateşinden Allah’a sığınmaktır. 
 
Mübarek Ramazan ayı içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de barındırır. Bu yıl Kadir Gecesi 21 Haziran Çarşamba gününü 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece idrak edilecek. Kadir Gecesi Kuran-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail vasıtasıyla peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi’nden Kuran-ı Kerim’in doksan yedinci suresi Kadir Suresi’nde bahsedilir. 
 
Kadir anlam olarak azamet ve şeref demektir. Kadir Gecesi’nde Kuran-ı Kerim bol bol okunmalıdır. Kuran-ı Kerim okuyanlar da dinlenmelidir. Bu özel gecede nafile ve kaza namazları kılınmalıdır. Zikir ve dua edilmelidir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed için salatü selam getirilmelidir. İşlenen günahlar için tevbe, istiğfar edilmelidir. Dargın ve küs olanlar barıştırılmalıdır. 
 
Ramazan ayının 24 Haziran’da sona ermesiyle 25 Haziran’da bayramın birinci günü kutlanacak. Ramazan Bayramı birinci gününde erkekler tarafından cemaatle camilerde bayram namazı kılınır. Hoca tarafından verilen vaaz dinlenir. Bayram namazı çıkışında da genellikle mezarlıklar ziyaret edilir. Vefat etmiş olan aile bireyleri için dua edilir. Bayram ziyaretleri gerçekleştirilir. Hem küçüklerin hem büyüklerin gönülleri alınarak ikramlarda bulunulur. Küçük çocuklara bayram harçlıkları verilir.
 
FİTRE NE ZAMAN VERİLECEK?
 

Ramazan ayının sonlarına doğru yaklaşırken fitrenin ne zaman verileceği sorusu da en çok sorulan sorulardan birisi olmaya başladı. Bu yıl için belirlenen fitre miktarı 16 Türk Lirası’dır. Fitre miktarı belirli şartlar göz önünde bulundurularak Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından her yıl yeniden belirlenir. Geçen yıl fitre miktarı 15 Türk Lirasıydı. 
 
Ramazan Bayramı ilk günü belirli zaman diliminde fitre ihtiyaç sahibine verilebilir. Fitrenin verilmesi için Ramazan Bayramı ilk gününün beklenmesi şart değildir. Fitre, bayramdan günler öncesinde de verilebilir. Eğer fitre bayramdan önce verilirse bu ihtiyaç sahibi kişi için daha iyi olacaktır. Böylece o kişi de verilecek olan fitre ile bayram için gerekli olan ihtiyaçlarını erkenden temin etmiş olacaktır.
Kuran-ı Kerim’de fitre ile ilgili olarak Bakara Suresi’nde ‘’Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.’’ buyurulmuştur. 
 
Fitre verecek olanlar isterlerse sadece bir kişiye değil de durumu olmayan, fakir birden çok kişiye fitre verebilirler. Fitre verecek kişi fitresini bulunduğu yere yakın, çevresinden birisine vermelidir. 
Fitre vermesi gereken ancak fitre için yeterli maddi gücü bulunmayan kişiler Allah’tan af diler. Günlerin uzunluğundan dolayı da oruç tutamayan hasta ve yaşlı kişiler, eğer kısa günlerde oruç tutabiliyorsalar bu günlerde tutamadıkları oruçlar için kaza etmelidirler.
 
RAMAZAN İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER
 
Şurası muhakkak ki, oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır. (Beyhaki)
 
Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde Cennet’e girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildiğim zaman bana salat okumayan kimsenin de burnu sürtülsün! (Tirmizi)
Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir. (Müslim, Sıyam 171)
 
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)
 
Kadir gecesini kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir. (Müslim)

RAMAZAN BAYRAMININ ÖNEMİ
Ramazan Bayramının önemini öncesinde ibadetinde bulunduğumuz farz olan Ramazan Ayı orucunda görüyoruz. Cenabı Allah'ın nimetleri karşısında şükrünü eda edip bir ay boyunca oruç tutan Müslümanları bağışlanmış olma ve Allah'ın rızasını kazanmış olma ümit ve sevinciyle Ramazan Bayramını kutlarlar.
Ayrıca bu bayramda fitre zekat ve sadakalar ile ihtiyaç sahipleri gözetilerek toplumdaki sosyal denge sağlanmış olur. Toplumun her seviyesinden insan buluşarak gerçek kardeşliğin ve huzurun oluşması sağlanmaktadır. 
İslami bayramlar dünya genelinde kutlanan diğer bayram ve festivallere benzemez. Günümüz de dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen festival niteliğindeki kutlamalarda fuhuş had safhaya çıktığı gibi israf ve tahrip en üst seviyelere çıkmaktadır. İnsanın başıboş hayvanlardan bile daha sefihçe hareketler yaparak kendilerinden geçtikleri bu tür etkinlikler beraberinde topluma ahlaksızlıktan başka bir şey kazandırmamaktadır. 
İslami bayramlarda ise az önce söylediğimiz gibi insan Allah'a olan kulluğunu hatırlar. O'nu gönlünde yakınında hisseder ve dünyaya ne için geldiğini bir kez daha hatırlamış olur.