Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, 15 Temmuz 2016 tarihinde devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü ile milli iradeye yönelik yapılmak istenen hain darbe girişimi sonunda üniversite olarak FETÖ/PDY’ye karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini söyledi.
Rektör Kılıç yaptığı açıklamada; “Üniversite Rektörlüğü olarak, üniversitemizdeki FETÖ/PDY mensuplarının ayıklanmasına yönelik üniversitemizde Profesör üyelerden oluşan ön inceleme ve soruşturma komisyonları oluşturduk.
Üniversitemiz Rektörlüğüne gelen tüm bilgi ve belgeler,oluşturduğumuz bu ön inceleme ve soruşturma komisyonlarımız tarafından titizlikle incelenmekte ve soruşturulmakta olup, hakkında bilgi ve belge bulunan kişilere yönelik disiplin soruşturması kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu işlemler ayrıca adli merciler ile de eş zamanlı olarak paylaşılmaktadır.
Bugüne kadar üniversitemiz ön inceleme ve soruşturma komisyonları tarafından elde edilen belge ve bilgiler ışığında yapılan inceleme ve soruşturmalarsonucunda; üniversitemizde görev yapan 45 akademik ve idari personel görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Görevlerinden uzaklaştırılan personelden 3’ü yapılan inceleme ve soruşturmalarsonucunda görevlerine iade edilmiştir. Görevlerinden uzaklaştırılan 19 personel hakkında soruşturmalar tamamlanmış, 13 akademisyen üniversitemizden ve görevlerinden ihraç edilirken,  26 personel hakkında ise inceleme ve soruşturmalarhalen devam etmektedir.
Son günlerde bazı yerel basın yayın kuruluşlarınca, Üniversitemiz 2012 Rektörlük seçimlerine atıf yapılarak, adaylardan Prof. Dr. Süleyman Yazar ve onu desteklemiş olan akademisyenler hakkında bir takım görüşlere yer verildiği görülmüştür. 
Erciyes Üniversitesi bünyesinde görev yapmakta olan Prof. Dr. Süleyman Yazar, Resmi Gazetenin 1 Eylül 2016 tarih ve 29818 Mükerrer Sayısında Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararnamesi ile görevinden ihraç edilenler arasında yer almıştır.
Prof. Dr. Süleyman Yazar’ı rektörlük adaylığı sürecinde destekleyen akademisyenlerin büyük bir kısmı,  Prof. Dr. Yazar’ın atanamaması üzerine üniversitemizden ayrılarak başka üniversitelerde göreve başlamışlardır.Söz konusu bu akademik personellerin büyük çoğunluğunun da yukarıda anılan kararname ile bulundukları üniversitelerdeki görevlerinden ihraç edildikleri görülmüştür.
2008 yılından bu yana FETÖ/PDY ve diğer tüm illegal yapılarla etkin mücadele eden üniversitemiz bilinmelidir ki,  bu güne kadar ülkemizde gücünü milletten ve demokrasiden almayan hiçbir yapıyı kabul etmemiş ve bundan sonra da kabul etmeyecektir.