“Rus Arşivlerinde Ermeni Meselesi” konulu konferans  Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Telli Korkmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Rus Arşivlerinde Ermeni Meselesi konusunda oldukça fazla belge olduğundan bahseden Yrd. Doç. Dr. Telli Korkmaz, 19. Yüzyıla ait belgeleri incelediğimiz zaman Osmanlı Devletinde Ermeni nüfusun iyi olan sosyo-ekonomik durumlarının baskı ve zulüm görmediklerini kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

Belgeler ışığında Atatürk’ün Kafkasya siyasetine değinen Korkmaz "Sovyetler Birliği’yle Mart 1921’de Moskova’da yapılan bir antlaşma ile iki ülke arasında bugünkü sınırlar kabul edilmiş; diğer bir deyimle sınırlar bakımından Gümrü Antlaşması hükümleri teyit edilmiştir. Sovyetlerin federal yapısının bir gün başka yorumlara yol açabileceği endişesiyle Ankara Hükümeti, Doğu sınırlarının Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan Sovyet idareleri tarafından da kabul edilmesini istedi. Bu da 13 Ekim 1921 tarihli Kars Antlaşması’yla sağlandı. Nitekim Kars Anlaşması halen yürürlüktedir, o nedenle de Ermenistan’ın hukuken Türkiye’den toprak talep etme hakkı bulunmamaktadır” dedi.

Atatürk’ün akılcı ve tutarlı Kafkasya politikasının Türk Milli Mücadelesinin başarılı olmasında etkili olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Telli Korkmaz, Ulu Önderin şahsiyeti ve uzak görüşlülüğünden bahsederek Kurtuluş Savaşı ve Ermeni Meselesi konusunda Sovyet liderlerinin kendi aralarında yaptıkları telgraf yazışmaları ve raporlardan örnekler sundu.