Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde başlatılan “TOBB Nefes Kredisi” konusunda yazılı basın açıklaması yaptı.

Nevşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salaş “ Kobilerimiz son zamanlarda yüksek ticari faiz ve finansman noktasında sıkıntı yaşamaktadır. Buna sıkıntılara çözüm olması noktasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde bir proje başlattığını ifade etti.

Salaş, Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında; KOBİ’lerin finansmana erişimde yaşadıkları sıkıntılar ve enflasyonun çok üzerindeki kredi faiz oranları göz önünde bulundurarak, TOBB’nin "TOBB Nefes Kredisi" adı altında Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu arasında protokol imzalandığını belirtti. Bu kapsamda, TOBB’ye bağlı oda ve borsa üyesi olan KOBİ’lere özel, sadece yüzde 9,9 yıllık faiz oranıyla 100 bin TL’ye kadar kredi verileceğini anlatan Salaş, NTB üyelerine bu krediden faydalanmaları yönünde çağrı yaptı.

Kredi başvurusu yapmak isteyenlerin NTB’den faaliyet belgesi alarak ilgili bankalara gidebileceklerini belirten Salaş, üye işletmelerin zor bir süreçten geçtiğini ve kredinin kendilerine katkı sağlayacağını vurguladı. Üyelerinin finansman sorunlarını gidermelerine yardımcı olmak amacıyla borsa olarak 500 bin TL’lik katkı sağladıklarına da dikkat çeken Salaş, KOBİ’lerin, TOBB’nin de 5 milyon TL desteği ve bankaların kredi havuzu ile birlikte toplamda 10 milyon TL’lik destekten yararlanabileceğini dile getirdi. Salaş, bu kredinin oluşumunu sağlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür etti.


Salaş “Nefes Kredisi”nden faydalanmayı düşünen KOBİ statüsündeki üyelerine şu bilgilendirmelerde bulundu.

KOBİ’lerin en büyük sorunlarından birisi finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve enflasyonun çok üzerindeki kredi faiz oranlarıdır. Bu doğrultuda, ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutan KOBİ’lerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere, "TOBB Nefes Kredisi" adı altında T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Denizbank A.Ş. ile Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında bir protokol imzalanmıştır. Söz konusu projeye Borsamız 500,000 TL destek çerçevesinde katkıda bulunacaktır. 

Üyelerimiz, Ziraat Bankası ve Denizbank’ın tüm şubeleri üzerinden söz konusu krediye başvuruda bulunabileceklerdir.  
•          Kredi 12 ay vadeli olup, geri ödemesi aylık eşit taksitler halinde gerçekleşecektir.
•          Kredi vadesinin uzatılması veya kısaltılması mümkün olmayacaktır.
•          Kredinin brüt faiz oranı aylık % 0,825, yıllık % 9,90’dır.
•          Kredi değerlendirme sürecinde Borsamızın ’ın kredi onayına ilişkin herhangi bir etkisi ve referans olma durumu olmayacaktır. 
 
Nefes Kredisi’ne başvurular 12 Aralık 2016 Pazartesi günü başlamış olup, KOBİ'lerin Nefes Kredisi'ne başvurabilmeleri için öncelikle Borsamıza gelerek  “TOBB Nefes Kredisi Başvurusu İçindir.” ibaresini içeren Faaliyet Belgesi almaları, (bu belge olmadan banka talep kabul etmeyecektir), daha sonra üyelerimizin Ziraat Bankası ve Denizbank’ın herhangi bir şubesine giderek bankanın talep edeceği kredi evrakları ile söz konusu krediye müracaat etmeleri gerekmektedir.

 Not: 1-) Protokol imzalanan bankalar tarafından masraf olarak talep edilecek tutar en fazla brüt 250 TL olup, KGF’nin (Hazine Müsteşarlığı’nca) talep edeceği kefalet başvuru bedeli olan brüt 250 TL ve binde 5 komisyon (%0,5) (komisyon kredinin KGF kefaletine konu olan %85’lik kısmı üzerinden hesaplanacaktır) dışında üyelerimizden herhangi bir masraf veya komisyon talep edilmeyecektir.  
 
2-) Yukarıda sayılan hususlar dışında ilgili Bankalar tarafından herhangi bir farklı işlem uygulanması halinde tarafımıza bilgi verilmesi gerekmekte olup, gerektiği takdirde ilgili merciler nezdinde girişimde bulunulacaktır.