Emniyet Genel Müdürlüğünün trafikte sivil polislerce denetleme yapılmasına ilişkin genelgesinden sonra Nevşehir ve Aksaray’da da şehir içi ulaşım mercek altına alındı. Sivil polisler bindikleri otobüslerde kural ihlali yapan sürücüleri uygulama noktasına kadar takip etti.

En son dün Sivil bir trafik polisi, Nevşehir'den Aksaray'a özel bir firmaya ait otobüsle seyahat ederek sürücünün trafik ihlallerini denetledi.Uygulama kapsamında Nevşehir'den Aksaray'a yolcu olarak seyahat eden sivil polis memuru, güzergahta otobüs şoförü tarafından yapılan ihlalleri Aksaray Belediyesi Şehirlererası Otobüs Terminali'ne kadar takip etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, ölümlü trafik kazalarının azaltılması yönündeki talimatından sonra harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte sivil polislerce denetleme yapılmasına ilişkin genelgeyi 81 il emniyet müdürlüğüne göndermişti. Bunun üzerine Nevşehir ve Aksaray’da da sivil bir denetleme ekibi oluşturuldu. Sivil trafik polisleri artık şehir içi belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, ticari minibüs, otobüs ve taksiler ile şehirlerarası yolcu otobüslerinde de görev yapıyor.

Denetimler toplu taşıma araçlarında ücret ödemek suretiyle sivil polisler tarafından gerçekleştirilecek. Önceden belirlenen güzergah boyunca yolcu olarak seyahat edecek polis, bu sürede sürücünün yaptığı indirme-bindirme, trafik ışıkları, yatay ve düşey işaretlere uyma, şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu, telefonla konuşma, kavşaklarda geçiş ve dönüş kurallarına uyup uymadığını denetleyerek kural ihlallerini tek tek tespit edecek.
Uygulama noktasına kadar takip
Trafik kuralı ihlali yaptığı tespit edilen sürücü, resmi ekibin bulunduğu yere geldiğinde durdurulacak. Araçtaki sivil polis, kimliğini göstermek suretiyle görevini açıkladıktan sonra kural ihlalleri konusunda sürücü ve yolcuları bilgilendirerek cezai işlem uygulayacak.