Sempozyum Hazırlıkları Sürüyor

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) ile Avanos Kaymakamlığı işbirliğinde 23-25 Ekim 2014 tarihinde düzenlenecek olan “Avanos Sempozyumu” hazırlıkları sürüyor.

Avanos yöresinin yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, toprak yapısı; yörenin sosyal, demografik, ekonomik özellikleri ve ticarî hayatına ilişkin tarihî ve güncel bilgilerin paylaşımını sağlamak, Avanos ilçesi sınırları içinde bulunan köy ve beldelerdeki kültür ve tabiat eserleri üzerine yapılan topografik çalışmalara ilişkin bilgilerin paylaşılmasını sağlamak, Avanos ve çevresinde bulunan yerleşim merkezlerinin, en eski dönemden günümüze sosyal, kültürel ve iktisadî durumunu ortaya koyabilmek, Avanos ve çevresiyle ilgili yapılan araştırmaları ve kültürel miras değerlerini uluslararası düzeyde tanıtmak, Avanos’ta yetişen kültür, sanat, bilim insanlarının ve devlet adamlarının hayatını, kişiliğini, çalışmalarını, eserlerini; yaşadıkları sosyal ve kültürel ortamları ortaya koymak ve onları tanıtmak, Avanos yöresindeki geleneksel el sanatlarının araştırılmasına zemin hazırlayıp onları korumak ve yaşatmak için gereken tedbirleri tartışmak, Avanos ve çevresinin tarihî, coğrafî ve sosyal yapısı, dil ve kültür, eğitim durumu, mimari ve folklorik zenginlikleri, el sanatları, gelenek ve görenekleri, turizmi, işgücü ve ulaşım potansiyeli konularında her biri ciddi ve bilimsel araştırmaların ürünü olan bildirilerin sunulmasını sağlamak amaçlarıyla düzenlenecek olan Sempozyum 23-25 Ekim 2014 tarihleri arasında, Avanos’ta yapılacak.

Hazırlanacak olan sempozyum programına göre; ilk iki gün bildiriler sunulacak, son bir gün tarihî ve turistik yerlere gezi düzenlenecek.

Sempozyumda sunulacak bildiriler; arkeoloji, tarih ve antropoloji, coğrafya, ekoloji, ekonomi, tarım ve hayvancılık, eğitim, yaşam, sağlık, spor, dil ve edebiyat, müzik ve resim, sanayi ve ticaret, turizm, şehir planlaması, mimarlık ve peyzaj gibi bölümlere ayrılacak, oturumlarda konu bütünlüğü sağlanacaktır. Her bildiri için 15 dakika sunuş, 5 dakika tartışma süresi tanınacak.

Sempozyum sonunda; yurt içinden ve dışından bilim insanları tarafından sempozyumun genel bir değerlendirmesi yapılacak ve bir sonuç bildirisi yayımlanacak. Sempozyum süresince, oturumların gerçekleştirileceği yerlerde, Kapadokya ve Avanos ile ilgili bilimsel yayınlar, kasetler, CD’ler sergilenecek ve satılacak.