19 Ekim’de yapılacak HSYK seçimlerinde paralel yapı ile Yarsav’ın ittifak kurması büyük tepki topluyor. Hükümet karşıtlığında birleşen şer şebekelerinin emellerine ulaşamayacağına dikkat çeken hukukçu vekiller, Türkiye’de yeni bir vesayetin oluşmasına izin verilmeyeceğinin altını çizdi. Hakim ve savcıların kirli ittifaka prim vermeyeceğini aktaran vekiller, “şer ittifakın kirli oyunu tutmayacak” dediler.

 HSYK üye seçimleri için 19 Ekim’de yapılacak seçimlerde paralel yapı ile Yarsav’ın ittifak kurması tepki çekti. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Bülent Turan, 19 Ekim’de yapılacak HSYK üye seçimlerinin önemine dikkat çekerek, “HSYK’nın adli yargıdan gelen 7, idari yargıdan gelen 3 üyesinin belirleneceği seçimler, adeta Türkiye’de yargının namusunu kurtaracak derecede önemli. Dünün askerin brifingleriyle dosya hazırlayan savcıları, yargılama yapan hakimleri hâlâ aklımızda. Ancak 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri göstermiştir ki, tüm mücadelelere rağmen, asker ve bürokrasinin siyaset üzerindeki etkisi sonlanmasına rağmen, yargı vesayetçi kimliğinden kurtulamamıştır” dedi.

AŞAĞILIK OYUNLARA BAŞVURACAKLAR 

Seçimlerde 12 bin 500 civarında hakim ve savcının oy kullanacağını hatırlatan Turan, “Elbette bunların çoğu hukukun üstünlüğünü savunanlar. Ancak, seçimi kaybedeceği matematiksel olarak kesin olan bazı grupların, ‘kazanımlarını’ korumak, düzenlerini devam ettirmek için birçok aşağılık oyuna başvuracağı kesindir. Yarsav listesini gördük, daha önce birbiriyle hiç karşılaşmayan, birbirleriyle çatışan grupların ittifakını gördük. Bu, milletini değil, kendi çıkarlarını düşünenlerin ortaklığı olacaktır” dedi. Yargının namusunu kurtaracak, milletin egemenliğine halel getirmeyecek, hukukun üstünlüğüne inanan bir ekibin HSYK’da görev almasını umut ettiklerini ifade eden Turan, “Kendi çıkarları için değil, milletin çıkarlarını düşünen hakkaniyetli kişilerin HSYK üyesi olmasıdır. Oy kullanacak hakim ve savcılarımızın çoğunluğu sağduyuyla hareket edecektir” diye konuştu.

KİRLİ İTTİFAKLARA PRİM VERİLMEYECEK

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise 2010 referandumuyla HSYK yapısında değişiklik yaptıklarını hatırlatarak, “HSYK üyelerinin bir kısmının hakim ve savcıların oyula seçilmesini sağlamıştık. Her hakim ve savcının bir oy vermesini öngörmüştük. Anayasa Mahkemesi bu her hakim ve savcının bir adaya oy vermesi imkanını ortadan kaldırdı. Bu da çarşaf liste usulü seçilmesini ortaya çıkardı. Bu durum HSYK’nın demokratik yapıda oluşmasını engelledi. Her hakim, savcı bir adaya oy verebilseydi HSYK daha çoğulcu olacaktı” dedi. HSYK seçimlerinde kirli ittifakların içerisine girilmesine yargı camiasının, hakim ve savcıların onay vermeyeceklerini söyleyen Tunç, “Kirli planlar yapanlar bu planlarında başarılı olamayacak. Bu tür kirli ittifak yapanlar, sağduyulu hakim ve savcılardan gerekli cevabı alacaklardır. Hakim ve savcılarımız hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı anlamında en güzel cevabı verecektir. Yargının geneli tarafından bu komplo görüldü. HSYK seçimlerinde kirli ittifaklara prim vermeyecekler” dedi.

CÜBBELİLERİN VESAYETİNE İZİN VERMEYİZ

AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da Yarsav ile paralel yapının bir süredir koalisyon ortaklığı yaptıklarını belirterek, “HSYK seçimleri ülkenin geleceği noktasında çok önemli. Bu seçimlerde sağduyu hakim olursa çoğulcu bir yapıda HSYK oluşur. Aksi halde paralel yapı kendi adamları dışındakilere hayat hakkı tanımıyor. Bunu yargı mensupları zaten çok iyi biliyor. O açıdan bu seçimler ülkemiz için çok önemli. Paralel yapı, 30 Mart, 10 Ağustos seçimlerinde olduğu gibi bu seçimlerde de darbe alacak” dedi. AK Parti’nin hiçbir vesayete izin vermediği gibi cübbelilerin vesayetine de izin vermeyeceğini söyleyen Dağ, seçimlerin ardından HSYK’nın adaleti tesis edecek bir yapıya dönüşeceğini kaydetti. 

ŞER ŞEBEKESİNİN KİRLİ İŞLERİ AKİM KALACAK

AK Parti Nevşehir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Ebubekir Gizligider ise paralel yapının hâlâ dersini almadığının görüldüğünü belirterek, “İki seçimdir AK Parti’nin kadrolarına olan güven artarak devam ediyor. Birileri karanlık tezgahlarla hukukun arkasından dolanarak kirli işler çevirmeye çalışıyor. Hükümete zarar vermeye, millete zarar vermeye çalışıyorlar. Bu çalışmaları akim kalacaktır. Bizim yaptığımız anayasa değişikliği ile hakim, savcılar oy kullanma hakkı elde ettiler. Hakim, savcıların bu seçimlerde ülkenin geleceğine yönelik oy kullanacaklarını düşünüyorum. Şer odakları olarak onlar çalışıyorsa hayır odakları da çalışma yapacaktır. Şer şebekeleri bu girişimlerinde başarılı olamayacaktır” diye konuştu.

HÂKİM VE SAVCILARA ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİLMİŞTİ

AK Parti Elazığ Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Şuayp Alpay da HSYK 3’üncü Daire Başkanı Ahmet Hamsici’nin daha önce yaptığı bir açıklama ile meslektaşlarına aba altından sopa gösterdiğine dikkat çekerek, “Hamsici’nin açıklamaları, bu şartlarda çeşitli kurumlarla birlikte, özellikle emniyet bünyesinde paralel yapı ve unsurlarıyla ilgili başlatılan soruşturma ve yargılamaları yönlendirmeye, sonuçsuz bırakmaya, buralarda görev yapan savcı ve hakimleri dolaylı olarak sindirme ve korkutmaya, aba altından sopa göstermeye yönelik olduğu açıkça görüldü. Paralel yapı mensubu olmayan, siyasi düşünce ve kanaati ne olursa olsun tüm hakim ve savcılar bir duruş sergileyip, irade ortaya koyacaklar, evrensel hukuk ilkelerini gözeterek, adalete ve hukuka katkı sağlamaya devam edecekler” dedi.

Haber: Yeni Akit Gazetesi
http://www.akithaber.com/haberoku.php?HID=1656741&Haber=http://www.yeniakit.com.tr/haber/ser-ittifaki-tutmayacak-27625.html