Nevşehir'e yerleşen mültecilerin çoğunlukla siyasi, dini , cinsi ve savaş nedenlerinden dolayı ülkelerini terk ettiği belirtiliyor.

Nevşehir'de yaşayan mültecilerin çoğunluğu siyasi ve dini nedenlere bağlı olarak ülkelerini terk eden insanlar oluşturuyor. Özellikle Bahai dinine mensup kişilerin sayısı oldukça fazla, Bahailerden sonra Hristiyanlar da dini sebeplerden dolayı ülkelerini terk eden gruplar arasında yerini alıyor.

Türkiye'de İranlı mültecilerin en yoğun yaşadığı şehirlerden birisi olan Nevşehir'deki mülteci ve sığınmacıların Türkiye ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çoğunlukla ABD veya Kanada'ya yerleşiyorlar. Nevşehir'deki, mülteci ve sığınmacıların Amerika'dan sonra sırasıyla Kanada, Norveç, İsveç ve Almanya gibi ülkelere kabul ediliyor. 

Öte yandan ilimiz Nevşehir'de nüfus yoğunluğuna göre en fazla Suriyeli, sonra İranlı, Afganlı, Iraklı ve diğer milletlerden gelenler sıralanıyor.  Toplamda 67 farklı ülke ve milletten vatandaşlar Nevşehirde huzurlu bir şekilde yaşıyor.