Nevşehirli olup ta Derinkuyu'da yetişen Avanos çömleği ile tandırda pişirilen ağpaklasından yemeyenimiz ya da sevmeyenimiz yoktur.
Tandır Fasulyesi sizi Nevşehir’de bekliyor.


Nevşehir Yöresinde kuru fasulyeye ağpakla denir. Beyaz fasulye, yağ ve kemikli et karışımı bir çömleğe konur. Çömlek yufka ekmeğinin pişirildiği tandıra gömülür. Gömülü olduğu yerde üç dört saat ağır ateşte pişer. Yanında isteğe göre kuru soğan, turşu, yufka tahta kaşık ile yenilir.

Avanos Çömleği Ayrı Bir Tat Katıyor...

İşte Nevşehir'in meşhur yöresel lezzetlerinden tandırda pişirilen çömlekte ağpakla'nın yani Kuru fasulyenin tarladan sofraya uzanan lezzet yolculuğu...


 ''Lezzetin sırrı Istranca Avanos Çömleğinde saklı''
Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye,
2 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı tereyağı,
Kaburga veya kemikli et,
Pul biber,
Tuz
Ya­pı­lı­şı:
Fa­sul­ye bir ten­ce­re­de ayık­la­dık­tan son­ra haş­la­nır. So­ğan yağ ile kav­ru­lur; sal­ça­sı ila­ve edi­lir. Top­rak­tan ya­pı­lan çöm­le­ğe fa­sul­ye, so­ğan, ka­bur­ga, tuz ve bi­ber ko­nur. Üze­ri­ne su­yu ila­ve edi­lir. Çöm­le­ğin ağ­zı ka­pa­tı­lır. Sa­man ile ya­kı­la­rak har­lan­mış tan­dı­ra köz­le­rin ara­sı­na bı­ra­kı­lır. Tan­dı­rın ağ­zı ka­pa­tı­lır. 4-6 sa­at son­ra tan­dır­dan çı­ka­rı­lır, so­ğu­ma­ya bı­ra­kı­lır. Üze­ri­ne eri­til­miş te­re ya­ğı dö­kü­lür ve ser­vis ya­pı­lır.

Afiyet olsun...

Avanos Çömleğinde Anadolu Lezzet Keşfi
Avanos Çömleğinde Anadolu lezzet keşfine kısa bir bakış atıyoruz.

Bir İspanyol şair der ki; “ Çömlekçilik; saygın ve güçlü bir meslekti. Her şeyin ilki idi. Tanrı çömlek işinde ilkti, insanoğlu ilk çömlek idi.”

Çömlek Ustası Mustafa Uluada’nın gözünden, bir değerin hikayesini yansıtan video yayına girdi. Kilometrelerce ötedeki insanların mutfağına kadar giren Avanos’un kaybedilmemesini dilediğimiz o değeri; muhteşem Avanos çömleklerinin hikayesini Gastronometro “Anadolu Lezzet Keşfi” serisinin hazırladığı videodan izleyebilirsiniz.


Eee ne demişler tandırda pişer bize de düşer...