Uykudayken sinsice öldüren karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken uzmanlar, "Bacayı temizleyin. Sobayı yatmadan önce doldurmayın." uyarısında bulundu.
 
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle soba yakılan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, bacaların temizlenmemesi ve hatalı yakma teknikleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor. Baca temizliğinin önemine dikkat çeken uzmanlar, "İyi kömür ve kömür yakmaya uygun soba kullanın. Rüzgarlı havada sobayı kapatın" önerisinde bulundu.

Sessizce zehirliyor

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay ise vatandaşları uyararak “Soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit ( CO ) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Baş dönmesi, tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. Genellikle bu semptomların ağırlığı karbonmonoksit düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir. Ciddi zehirlenmelerde baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı ve ölüm görülür” dedi.