Türkiye, 24 Kasım Uçak krizinden sonra tarihinin en büyük siber saldırısına maruz kalırken, Nevşehir'in tanınmış inşaat şirketi sahibi Aybars Kadıoğlu uçak krizinden on bir gün sonra siber saldırıya maruz kalan iş adamlarından sadece birisi.

 

      Türkiye 24 Kasımda sınır ihlali sonucu Rus Sukhoi Su-24 tipi uçağını Türk F-16 uçakları ile düşürmüştü. Uçak krizinin hemen ardından Rus lider Putin'in Türkiye üzerindeki ekonomik yaptırımlarının dışında Rus hackerlerı tarafından birçok Türk iş adamlarının siteleri ve bilgisayarları hacklenerek finansal sıkıntılara sebep oldu.

 

SİSTEM BİR ANDA ÇÖKTÜ...

      Şirketindeki bilgisayar sisteminin bir anda çöktüğünü söyleyen Kadıoğlu,'' Bir anda bilgisayarlarım erişime kapandı.Önce teknik bir sorun olduğunu sanıp teknik servisimize danıştık.Aradan yirmi dakika  geçtikten sonra bilgisayarımın ekranında sistemlerimin başkaları tarafından ele geçirildiğine dair bir yazı gördüm.'' dedi. Böylesine basit bir şekilde el konulamayacağını düşünen Kadıoğlu eş zamanlı olarak Ürgüp Belediyesi ve Nevşehir’deki bazı şirketlerde de aynı sorunun yaşandığı haberini aldıktan sonra teknik sorun olmadığına ikna oldu.

 

  

  HER ZAMAN FİLLER SAVAŞIR, ÇİMLER EZİLİR...

      Fillerin savaştığını çimlerinse ezildiğini belirten Kadıoğlu İnşaat Şirketi sahibi Kadıoğlu sözlerine şunları ekledi.''Orta Doğu'da bir savaş var. Bu durumun perde arkasında sadece uçak krizi yok. DAEŞ’İN Irak'a girmesi, petrol rezervlerini ele geçirmesi, petrol varilinin yüz Amerikan dolarından otuz Amerikan dolarına düşmesi Rus ekonomisini dört yıl geriye götürmüştür. Rusya ise bu duruma Türkiye'nin destek verdiğini kanaatindeler.   Bundan dolayı Rusya Türk ekonomisinde bir tedirginlik yaratmak istedi ve başardı.’

 

 ZARARI GÖREN MAKRO DEĞİL MİKRO...

         Siber saldırının makrodan çok mikroyu etkilediğinin altını çizen Kadıoğlu sözlerine şöyle devam etti.''Zararı gören şahıstır, firmadır. Ülke değildir. Benim cari açığıma bir arkadaşım sadece geçmiş olsun demekle kalır.

Ama ülkenin böyle bir durumla karşılaşması olayın ciddiyetini artırır ve olayın boyutunu tamimiyle  başka bir yere taşır.Ben bu gün uğramış olduğum siber saldırı sonucu kırk bin TL civarında güvelik sistemleri dahil bir bedel ödedim ve sistemlerimin geri yüklenmesi sürecinde  işlerim de bir takım aksamalar oldu .Bu durumun uçak kriziyle bir bağlantısı oldu yüksek bir ihtimal. Bu da gösteriyor ki zararları makro değil mikro kuruluşlar olan ben ve benim gibi şirketler, şahıslar ödüyor.

 

BİZDEN DAHA KÖKLÜ KURULUŞLAR BİLE HECKLENDİ

 

        Kadıoğlu 24 Aralık'ta Türkiye'nin finansal altyapısına yönelik büyük bir siber saldırı olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti.'' Bilişim güvenliği uzmanlarının verdiği bilgilere göre özellikle Garanti Bankası, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Akbank'ı hedef alan hacker saldırıları oldu. Kalıcı hasarların olmadığı haberini aldık. İnternet bankacılığını kullanan vatandaşlar ciddi sorun yaşadı ki bunlardan birisi de benim.'' Yapılan bu saldırıların mikro kuruluşlardan makro kuruluşlara doğru olduğunu ve her geçen günde de yapılan saldırıların finansal ve zaman bakımından hacklenen kurum ve kuruluşların ciddi darbeler aldığı ortada.

 

AY YILDIZ TÜRK HECKERLARININ YAPTIĞINA SEVİNMEDİM...

 

        Türk hackerlerinin Rus iş adamlarına yapmış olduğu misillemenin kendisi açısından sevindirici olmadığının kaydederek ''Buna karşı bizim ülke olarak bir tedbir almamız lazım bizim Ay Yıldız ekibi Rus iş adamlarına zarar vermiş olabilir bunun bizim için her hangi bir getirisi olmamıştır. Bu durum iş adamları açısından düşülebilecek en zor durumlardan birisidir. Türk, Rus, İtalyan, Fransız, Alman veya bir başka iş adamı. Burada bir emek, çabalarla bir yerlere gelmiş insanların ekmek kapısı olarak gördüğü bir kurum söz konusu. Saldırı şahsa yapılıyor ama başta ülke olmak üzere iş yeri dâhil birçok kişi de zarar görüyor. O yüzden bu alçakça olan siber saldırının hiç bir kulvarda beni sevindirdiğini söyleyemem''dedi.