Spor ve Şehir Kültürünün Oluşmasında Üniversitelerin Rolü…
Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yrd.Doç Dr. Özden Taşğın, sporun toplumlar açısından önemli olduğunu bunun içinde bir spor stratejisinin olması gerektiğinin önemini belirtti. Taşğın yaptığı açıklamada;

İnsanlık o kadar geniş ve soyut bir bütündür ki, sadece bu bütünün bir parçası olmak fertlerin genelini tatmin etmez. İnsanların büyük bölümü bu bütün içinde kendi özel yerini bilmek ister. Bir ailenin ferdi, bir şehrin insanı, bir milletin mensubu olduğu takdirde şahsiyetini bulur. Doğduğu ya da yaşadığı şehrin kimliği hatta tuttuğu spor kulübü ona şahsiyet kazandırmaya yardım eder.

Bir şehir sadece köyden daha irice olarak insan kalabalıklarını bünyesinde barındıran binalar yığını mıdır? Bir şehir sadece bugünkü yüzüyle bir şehir midir? Bazıları yüzlerce, bazıları binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan şehirlerin tarihsel kimliklerinin geleceğe dair ipotekleri, sınırlılıkları ve açılımları yok mudur?

Yaşadığımız şehirlerin kendilerine has kimlikleri, kişilikleri ve ruhu vardır. Mimarileri, kültürleri, tarihleri şehirlere kişilik, ruh kazandırır. Bunları o toprakların üzerinde yaşayan insanlar gerçekleştirir. İnsan şehri kurar, şehirde insanı etkiler, geliştirir. Bu etkileşim kültür ve medeniyete dönüşür. Zamanla şehir ve insan birbirine sarmalanarak kimlik olur. Şehirleri birbirlerinden farklı kılan; mimarileri, tarihi, kültürü ve şehrin kadim insanlardır. Ne hazindir ki asil şehirler, kimliğini, kişiliğini, ruhunu hızla kaybediyor.

Şehir aidiyeti ve kimliğinin yerleşmesinde nelerin etkin olduğuna konusunda çok şey yazılabilir.

Bu ülkenin her köşesinde doğan kendi şehir kimliğiyle gurur duyar. Olması gereken de budur. Ancak, kendi şehirlerinde veya büyük şehirlerde yaşayanların büyük çoğunluğu bir paradoks yaşayarak kendi şehir takımlarından ziyade İstanbul kulüplerini desteklerler.

Modern zamanın en büyük hastalıklarından biri de memleketlerinden kopup başka yerlere gidenlerin kimlik ve kültürlerini koruyamayarak asimile olmalarıdır. Bu durum tek tip insana ve tek tip kültüre sebebiyet verir. Bunun spora yansıması ise insanların kendi şehir takımlarını değil de şampiyonluğa oynayan kulüpleri desteklemesidir. Toplumlar için tek tip insan ve tek tip kültürün önemli mahzurlarından biri hoşgörüsüzlüktür.

Türk sporunun geleceğinin kurtarılması sporun tek tipleşmenin önüne geçilmesiyle mümkün olabilecektir. Bu sebeple sporda “kimsesizlerin kimi” olan Anadolu kulüplerinin başarıları, ülkemiz için hem sportif, hem sosyolojik, hem de psikolojik kazanımlara vesile olacaktır. Nevşehir Üniversitesi gibi yeni ve dinamik üniversitelerin etki ve işlevleri, şehir ve bölge kalkınması açısından büyük önem taşır. Üniversite ve şehir arasındaki etkileşimin artabilmesi için, üniversitelerin bulundukları şehirlerde algılanma düzey ve biçimlerinin geliştirilmesi, şehir ile üniversite arasında hangi alanlarda işbirliklerinin geliştirilebileceğinin belirlenmesi ve ortak çalışmalar yapılabilmesi önemlidir. Bu işbirlikleri ekonomik, teknolojik, sanatsal, sosyokültürel, sportif alanlarda kurulabilir. Ancak, bu işbirliklerinin belirli bir strateji ve amaç odaklı yürütülmesi önemlidir.

Nevşehir Üniversitesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Özden Taşğın, Bu işbirliğinin belirli bir strateji ve amaç odaklı gitmesinde emeğini esirgemeyen, stratejisini ve vizyonunu “yerelden kopmadan evrenseli yakalamak” olarak belirleyen Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’a, “Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulunu” Üniversitemize ve şehrimize kazandırdıkları için tüm Nevşehirliler adına bir kez daha teşekkür eder, şehrimizin ve ülkemizin spor kültürüne katkıda bulunması dileği ile hayırlı uğurlu olmasını diledi.