Sultan 2. Abdülhamid Han'ın 5. kuşaktan torunu olan Nilhan Osmanoğlu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı'nın özel davetlisi olarak konferans verdi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülhamit Han'ın hayatını ve padişahlık dönemini anlatan konferans düzenlendi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonunda gerçekleştirilen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı konuşmasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bugün bir Sultanı, Nilhan Osmanoğlu’nu ağırlıyor. Konu: Hûmayun Sohbetleri: Sultan Abdülhamit’siz 100 Yıl ve Çanakkale. Bende bu değerli misafirimizi ağırlayacak olmanın heyecanını sizler kadar yaşıyorum dedi.Ardından Nilhan Osmanoğlu, konferansta moderatör Orhan Karaağaç’ın sorularını yanıtladı. 

Konferansa, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Yüksel Yiğit, Nevşehir Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, Nevşehir İl Kültür ve Turzim Müdürü Cengiz Ekici, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Öğretim Üyeleri ve çok sayıda öğrenciler katıldı.

Sultan 2. Abdülhamid Han'ın torunu Nilhan Osmanoğlu, programda yaptığı konuşmada, Bugün büyük Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü ve bu unutulmaz tarihte Sultan 2. Abdülhamid Han neden konuşulmaz neden anlatılmaz anlamıyorum dedi.

Nilhan Osmanoğlu, "Biz Sultan Abdülhamid Han'ı 100 sene sonra konuşabiliyoruz. İlmi siyasetini 100 sene sonra anlayabiliyoruz. Bugün masada konuşulan, Birleşmiş Milletlerin masada konuştukları Kudüs meselesini biz 100 sene sonra Sultan Abdülhamid Han'ın hazırladığını görüyoruz. Daha belki nicelerini hazırlamıştır. Daha birçoğunu göreceğiz"

Sultan Abdülhamit Han’ın yüzü batıya dönük ama İslam süzgecinden geçirerek birçok şeyi almış biri olduğuna dikkat çeken Nilhan Sultan Osmanoğlu, "Bunu iyi anlamak gerekiyor. O yüzden çocuklarımıza yabancı müzik dinletmeyeceğiz diye bir şey yok. Biz çocuklarımıza iyi bir Müslüman olmayı öğrettikten sonra yabancı müzikte dinlerler, yabancı yazar da okurlar. Bunun karşılığında Türkçe müzik de dinler, Türkçe yazar da okurlar. Kendi muhakemesini yetiştirecek evlatlar yetiştirmek önemli olan" dedi.

"15 SULTANIMIZ, 25 ŞEHZADEMİZ VAR"

Osmanlı padişahı II. Abdülhamit Han’ın şehzadelik döneminde doğan ve en büyük oğlu olan Mehmet Selim Efendi kolundan geldiklerini ifade eden Nilhan Sultan Osmanoğlu, "Biz bir sürgün yaşadık. Dolayısıyla Mehmet Selim Efendi Lübnan’a yerleşti ve ailem orada yaşamak zorunda kaldı. Daha sonrasında Şam’a geçiş yaptılar. Daha sonrasında Turgut Özal zamanında gelen afla Türkiye’ye girmemiz söz konusu oldu. Ben burada, Fatih’te doğdum. Ailemin diğer fertleri de dünyanın çeşitli ülkelerinde şuanda. 15 tane sultanımız, 25 tane de şehzademiz var.’ dedi.

Osmanoğlu soyadının şu anda herkese verildiğini ifade eden Nilhan Sultan Osmanoğlu, ‘O yüzden her Osmanoğlu soy ismini taşıyan haneden mensubu demek değildir. Normalde yurtdışındakilerin hala kullandığı soy ismimiz Al-i Osman. Bu soy ismini sadece hanedan mensupları kullanabiliyorlar. Buraya gelişimizde ayırt edilmeyelim düşüncesiyle Osmanoğlu soy ismi uygun görülmüş. Burada da herkese veriliyor.’ Dedi. Nilhan Sultan Osmanoğlu, Osmanoğlu soy ismi kullanarak kendisinin de aileden olduğunu söyleyenlerin suistimallerinin olduğunu da ifade ederek, ‘Burada sadece Mehmet Selim Efendi kolu yaşıyor. Diğer hanedan üyeleri İngiltere’de Amerika’da yaşayan var. Ama sayımız en küçük bebeğinden en yaşlımıza kadar belli" diye konuştu. Sultan Abdülhamit Han’ı anlamak için şehzadelik dönemine bakmak gerektiğine vurgu yapan Nilhan Sultan Osmanoğlu, ‘Şehzadelik dönemine baktığımız zaman biraz özel bir kişilik olduğunu görüyoruz. Diğer şehzadelerden ayrı olduğunu da görebiliyoruz. Çünkü zaten annesi genç yaşta vefat ettiği için annesiz büyümüştür Sultan Abdülhamit Han ve bunun savunması hep kendisinde olmuştur. Her zaman sessiz bir kişiliğe sahip olmuştur" dedi.