Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid Han'ın 5. kuşak torunu Nilhan Osmanoğlu'nun katılımlarında "Hümayun sohbetleri: Sultan Abdülhamid'siz 100 Yıl ve Çanakkale" konulu söyleşide söz alan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız: 120 Yıllık gecikmiş bir teşekkürü ilçem ve köyüm adına huzurlarınızda belirtmek istiyorum dedi. Başkan Yıldız, Sultan'ın Ürgüp ilçesinde ve Boyalı köyünde yaptırdığı çeşitli eserlerin hala günümüze kadar kaldığı gibi farklı amaçlarlada olsa kullanıldığını dile getirerek, II. Abdülhamid Han'ın torunu Nilhan Osmanoğlu'na gecikmişde olsa bu özel teşekkürümü şahsım, ilçem ve köyüm adına kabul buyurun dedi. 

Ürgüp te ki şuan öğretmen evi olarak kullanılan rüştiye mektebi okulu ve ilçedeki diğer eserlerle, Ürgüp boyalı köyündeki camii için teşekkürlerini ileten Başkan Yıldız, birde küçük bir tarihi anektodu hatırlattı:  Sultan II. Abdülhamid Han döneminde sarayda üst düzey görevlisi Ürgüp Boyalı köyünden Hacı Osman Efendi diye biri varmış. Hala torunları Boyalı köyünde yaşamlarını sürdürmektedir. İstanbul'da sarayda görevli  Hacı Osman Efendi bir gün sılai rahim için uzuzn süredir görmediği memleketi Ürgüp Boyalı köyüne gitmek için Padişah II. Abdülhamid Han'ın rızasını istemiş. Sultan II. Abdülhamid de tabiki gidiniz bu sizin hakkınız ama giderkende hemşehrilerinize bir hediye götürünüz demiş. Hacı Osman Efendi ise ama devletlüm ülkemizizn durumu malum şu durumda bir şey götürmeme gerek yok desede ısrarı karşısında yok diyememiş. Sultan II. Abdülhamid Han'ın verdiği parayla Ürgüp Boyalı köyüne camii yaptırmış. Şuan o tarihi Boyalı Köyü Cami hala hazırda halkımızın hizmetinde kullanılmaktadır.

Ürgüp Boyalı Köyü Camii :
Boyalı Köyü Camii, Ürgüp ilçesinin 7 km. doğusunda, Boyalı Köyü’nde yer almaktadır. Boyalı Köyü Camii, cami giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre H.1290
(M.1873) tarihinde yaptırılmıtır. Banisi (kurucusu) Ürgüp Boyalılı Hacı Osman Efendi’dir (Eravar, 1993:66).Cami inşaat esnasında bedeli Sultan II. Abdülhamid Han'ın verdiği parayla İstanbul’dan Boyalılı Hacı Osman Efendi tarafından karşılanmıştır. Hacı Osman Efendi’nin Boyalılı olduğu ve sarayda üst düzey görevde bulunduğu ifade edilmektedir. Cami, mimaride kullanılan teknik ve süsleme sanatlarından hareketle Rum ustalara yaptırılmıştır.

İşte Sultan Ikinci Abdülhamid Han döneminde Nevşehir'de yapılan bazı Eserler:

Nevşehir-Ürgüp Askerlik Şube ve Karargah Binaları (1889)

Ürgüp Mehmet Şakir Medresesi (1899)

Nevşehir-Ürgüp’te de Hüseyin Galib Efendi Kütüphane (1892)

Nevşehir Göre-Güvercinlik yolu,Niğde’yi, Kayseri-Nevşehir ve Akşehir’e bağlayan yollar (1905) ,-Hacı Bektaş Kasaba Çeşmesi (1894)

Bu yazıda zikredilen yapılar, 34 yaşında 34. Padişah olarak Osmanlı tahtına çıkan ve Hicrî takvime göre 34 sene padişahlık yapan Cennet Mekan Sultan Ikinci Abdülhamid Han döneminde meydana getirilmiştir. Hatta bazı yapılar günümüzde hala hizmet vermektedir. 

Allah Rahmet Eylesin...!

34 yaşında 34. Padişah olarak Osmanlı tahtına çıkan ve Hicrî takvime göre 34 sene padişahlık yapan

Cennet Mekan Sultan Ikinci Abdülhamid Han

(Ruhuna El Fatiha)