Ürgüp'e söyleşi için gelen Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Ürgüp ve Çevresini gezdikten sonra sosyal paylaşım sitesi twitterden gezip gördüğü yerleri paylaştı." Burada Sadece Peribacaları yok, Osmanlı, Karamanoğlu ve Selçuklu da var"

1- Ürgüp’te bir 19.yy çeşmesi ve sabah banyosu yapan sakinleri. Bugün size uzunca Ürgüp’ü anlatacağım. Ardından çektiğimiz videoları youtube kanalımıza yükleyeceğim. Burada sadece Peribacaları yok. Osmanlı, Karamanoğlu ve Selçuklu da var. Takipte Kalın.

2- Ürgüp’e 15 km uzaklıkta bir köy Taşkınpaşa. Eski adı ile Damsa Köyü. Sakın köy deyip geçmeyin çünkü Selçuklu ve Beylikler döneminin önemli bir yerleşim merkezi. Hele içinde bir Karamanoğlu Külliyesi var akıllara durgunlık verecek sanatta. Şimdi size tek tek anlatmaya başlıyorum

3- Taşkınpaşa Köyü’nün Ürgüp tarafından girişinde sizi önce bir Karamanoğlu Medresesi karşılıyor. Taç Kapısı Niğde Ak Medrese, Karaman Hatuniye gibi Selçuklu üslubu ama Karaman İşi. İlme verilen kıymetin 14.yy nişanesi.

4- Karaman Beylerinden Taşkın Paşa tarafından yaptırılan bir diğer eser 1350 yılına ait camisi. Karaman üslubu dört ayaklı minaresine bşr dış merdivenle çıkılıyor. Kuşlık ve yazlık olarak cami ikiye ayrılıyor. Ve bahçesinde iki adet kümbeti var.

5- Caminin içi gözalıcı bir taş sanatı ile örülü. Üç nefli yapıda gayet kısa Roma devşirmesi sütunlar kullanılmış. Gözü rahatsız eden iki şey var. Sonradan konmuş Mihrap ve minber. Aslında bu caminin gerçek mihrap ve minberi burada değil Ankara Etnoğrafya Müzesinde. İşte fotoğrafı

6- Ürgüp Taşkın Paşa Köyü’ndeki Karamanoğlu Yöneticilerinden Taşkın Paşa Cami bahçesinde iki kümbet var. İlki içinde üç kabir olup nefis mermer işlemeli üç sandukasının sahipleri İlyas Bey, oğlu Hızır ve torunu Hamza Bey medfun burada.


7- Taşkın Paşa’nın Kümbeti de Ürgüp Eski Damsa Köyü Cami’nin bahçesinde. Karamanoğulları, Selçuklu’nun tam bir devamı. Kümbetin kriptasına iniyor ve Taşkın Paşa’nın asıl kabri ile karşılaşıyoruz.

8- Ve aradığımız şeyi buluyoruz. 1350 Taşkın Paşa’nın Cami, Medrese ve Kümbeti yanında Damsaya yaptırdığı anıtsal namazgah. Malesef Namazgahın ortasından yol geçirilmiş Gördüğüm kadarı ile çoğu kişi bu eseri çeşme sanıyor. Yüzyıllarca Damsalılar burada hüznü ve sevinci paylaştılar.