NEVŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÜNVER;

“TARİHİ DEĞERLERİ YIKMADIK, TARİHİN YAŞAYACAĞI ALANLAR OLUŞTURACAĞIZ”

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamda tarihi eserlerin yok edildiği yolunda son günlerde yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,  bir internet haber sitesinde Nevşehir Kalesi ve çevresindeki tarihi binaların  yıkıldığını ve bunun da sorumlusunun Nevşehir Belediyesi olduğu yönündeki iddialara açıklık getirdi.

Ünver “Nevşehir Kalesi ve çevresindeki bir dizi uygulamaların tamamının  kendi dönemimizde yapılmış gibi bir hava oluşturulmaya çalışılıyor. Nevşehir Kalesi ve çevresinde zaten Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından korunması gerekli tarihi yapılar var, Nevşehir Belediyesi’nin yıktığı alanlar ise tamamen oturulması bile mümkün olmayacak şekilde baraka görünümlü yapılar vardı.” dedi.

Nevşehir Kalesi ile ilgili olarak şehir merkezinde özellikle son günlerde ciddi bir bilgi kirliliğinin oluşturulmasına özel bir önem verildiği yönünde gözlemlerinin de bulunduğunu dile getiren Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver “ Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i tarihi yok eden kişi olarak gösterelim  de bu nasıl olursa olsun düşüncesinde,  art niyeti kendilerine adeta bir yaşam düzeyi olarak seçmiş insanların varlığı ne yazık ki üzüntü verici. Biz asla kale civarında bir tarih yıkımı içerisinde olmadık. 2004 yılında göreve geldiğimizde ne yazık ki biz böyle bir Nevşehir Kalesi ve civarı teslim aldık.  Yıkık, virane görüntüsü ile iç sızlatan bir doku vardı karşımızda. Mağara yerleşimleri üzerine kurulduğu için evlerini bir türlü yenilemeyecek ekonomik durumda olmayan insanlar, yağmur ve kar yağdığında acaba evim başıma uçacak mı düşüncesinin hakim olduğu bir konum vardı. Öteye gitmeye gerek yok, ben bizzat belediye başkanı olarak bunları yaşadım. Orada yaşayan insanlarla hasbıhal halinde oldum yıllar yılı. Bu insanları daha modern bir alanda, çağın gereklerine uygun bir yapı standardına kavuşturmak,  acaba dünyanın neresinde suç olabilir, doğrusu merak ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Ünver, Nevşehir Kalesi ve civarında bir dizi düzenlemelerle, restore edilen tarihi yapıları ve  yeşillikler içerisinde  Türkiye’nin örnek Antik  Parklarından birini oluşturacaklarını sözlerine ekledi.