Nevşehir’in Derinkuyu ilçesi henüz gün yüzüne çıkarılmamış, atıl kalmış ve zamanla harabe haline gelmiş tarihi birikimi ile dikkat çekiyor. İlçenin tarihi geçmişine ne yazık ki sahip çıkılamıyor. 
Son Yıllarda sık sık gündeme getirilen Doğala köyündeki Doğala Han’ın yanı sıra ilçeye bağlı Til Köyünde yer alan Dolayhan’da aynı kaderi paylaşıyor. Selçuklular döneminde yapıldığı belirtilen ve yıllardır sahip çıkılamayan tarihi han tarihi bir taş yığını haline gelmiş durumda. 
Derinkuyu’ya bağlı Til Köy’ünde bulunan Tarihi Dolayhan Selçuklular döneminde yapılmış, eskiden Konya’yı Kayseri’ye bağlayan kervan yolu üzerinde yer alıyor.
Zaman zaman dönemin ilçe kaymakamları tarafından yeniden turizme kazandırılması için çeşitli girişimlerde bulunulmuş olan Dolayhan’ın akıbeti ne yazık ki değişmemiş. 
Tarihi Han’ın son durumu görmek ve fotoğraflamak için gittiğimiz Derinkuyu ilçesine bağlı Til Köyünde virane görüntüsüne rağmen içerisinde tarihi yazıtların da bulunduğu gözümüze çarptı. 
İçerisinde halen çeşitli Farsça ya da Arapça yazıtların belli belirsiz görülebildiği Dolayhan’ın varlığından yıllarca bir haber kalan yetkililerin tarihi han tamamen çöküp yok olmadan ne yapacakları ya da bir şeyler yapıp yapmayacakları merak konusu.