Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında yürürlüğe giren ev işçilerine sigorta zorunluluğunda sıkı denetim başladı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, emniyetin de desteğini alarak evlerde kaçak temizlikçi veya bakıcı arıyor. 

Kesinlen cezalar çok büyük miktarları buluyor. Bireysel şikâyetler ise SGK baskınlarının ana nedeni. 

Vatandaşların evlerinde çalıştırdığı kişileri 1 günlük dahi olsa sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade eden sosyal güvenlik uzmanları şu açıklamayı yaptı;

"Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin 4817 Sayılı Kanun gereğince çalışma izni alması, işverenleri tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor."

GİRİŞİMCİYE YENİ FIRSAT KAPISI

Türkiye'de evlerde temizlik ve gündelik işlerde çalışan yaklaşık 700 bin kişi bulunuyor. Bunların sigortalanması için birçok yeni uygulama hayata geçiyor. 

Örneğin bu konuda sigortalama hizmeti veren şirketler en kolay yöntem. Bunlar cüzi ücretlerle hizmet veriyor. Gündelikçilerin primleri ev sahibi tarafından ödeniyor.

GÜNDELİKÇİ KART

'Gündelikçi kart' olarak nitelenen yeni bir uygulamanın da hayata geçmesi bekleniyor. 

Bu sisteme çalışanlar İŞKUR'a kayıt olup bir kart temin edecek. Böylece kişiler SGK'ye bildirim ve her ay düzenli beyanname gibi zorunluklardan kurtulacak.

ŞİKAYETLER ALO 170'E

Evde sigortasız işçi denetimlerinin artmasında şikâyetler etkili oluyor. 

Bu konuda hayata geçirilen Alo 170 hattına hergün bine yakın ihbar geliyor. İhbarı yapanlar ise genellikle komşular veya çalışanın kendisi oluyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında yürürlüğe giren ev işçilerine sigorta zorunluluğunda sıkı denetim başladı. SGK ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, emniyet güçlerinin de desteğini alarak evlerde kaçak temizlikçi veya bakıcı arıyor. Kesilen cezalar ise on binlerce lirayı bulabiliyor. Bireysel şikâyetler ise SGK baskınlarının ana nedenini oluşturuyor. Vatandaşların evlerinde çalıştırdığı kişileri 1 günlük dahi olsa sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade eden sosyal güvenlik uzmanları, "Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin 4817 Sayılı Kanun gereğince çalışma izni alması, işverenleri tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor" açıklamasını yapıyor.

SABAH